Gazdaság

2007.08.14. 11:10

Harmonikaszerű futószalag lett a legjobb találmány

Idea 2007 címmel rendeztek feltalálók számára kiállítást a baranyai városban, ahol több száz ötlet és újítás került terítékre.

Sz. A. (DN)

Kovacity Nikola szerb feltaláló újítása, a harmonikaszerű futószalag nyerte el a beremendi Idea 2007 Találmánykiállítás első díját. Az úttörő újítás több mint száz másik ötletet utasított maga mögé. Lényege, hogy a futószalag itt nem fém görgőkön, hanem harmonikaszerű műanyag ágyon fut. Előnye a technológiának, hogy nem fordulhat elő a szalag megcsúszása, és egyben tisztítja is azt. A nyertes találmányból egyet máris kísérleti üzembe helyeztek a beremendi cementgyárban.

Bio növényvédő szerek és állatoknak adható gyógytermékek érdemelték ki a második helyet. A barcsi Kálmán László által fejlesztett anyagokat többek között a villányi borvidéken alkalmazzák biobor előállításánál.

A harmadik helyezett Sarkantyús István lett. Az érdi újító a nedves falak víztelenítését oldotta meg. A technológia lényege egy falba vezetett és a házon kívül leföldelt drót, amely taszítja a vizet. Az egyszerű szerkezet működése fizikai törvényeken alapul: a fal pozitív és a Föld negatív potenciája között kialakuló feszültségkülönbség működteti.

A kiállítást hagyományteremtő céllal szervezték meg és a tervek szerint jövőre is megrendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!