Gazdaság

2010.01.05. 19:22

Határátlépésre sarkall az olcsóbb üzemanyag

Az üzemanyag jövedéki adójának emelésére a határmentén többen úgy reagáltak, hogy Horvátországba járnak át tankolni. A szerdai újabb áremelés egyre többeket késztethet a benzinturizmusra.

Kaszás Endre

A legolcsóbban Baranyában 307 forintért vásárolhattunk 95-ös benzint kedden (legdrágábban 317 forintért), déli szomszédainknál ezzel szemben 7,7-7,9 kunát kellett fizetni az üzemanyagért. Ha a legmagasabb forint–kuna vételi árfolyammal számolunk, akkor is minimálisan mintegy tíz forintnyi a különbség, ezért nem véletlen, hogy a horvát határhoz közel élők már átjárnak tankolni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mától vélhetően még többen csatlakoznak az ingázókhoz, hiszen a benzin ára négy, a gázolajé pedig újabb három forinttal drágul
[/caption]

Egy teli tank benzinnel ugyanis máris legalább 500-600 forintot takarítanak meg, és egyre többen gondolják úgy, hogy még belefér az a tíz-húsz perces autózás is.

Szerdától vélhetően még többen csatlakoznak az ingázókhoz, hiszen a benzin ára négy, a gázolajé pedig újabb három forinttal drágul. Merészebb számítások szerint ez már másfél-kétszeresére is emelheti a tankolásonként várható megtakarítást.

A benzinturizmus kialakulására egyébként nem csak Baranya megyében van esély, ugyanis Szlovákia kivételével minden környező országban olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk. A legtöbbet Ukrajna közelében takaríthatnak meg az élelmes autósok, ott ugyanis alig több, kint a fele a hazaiénak az aktuális üzemanyag-tarifa. Nem véletlen, hogy a keleti határon már jellemzően kialakult a többfordulós, klasszikus üzletszerű benzinbehozatal.

A tapasztalat szerint az is sokat tud spórolni az üzemanyagon, aki nem a nemzetközi benzinturizmusra vállalkozik, csak nagyobb figyelmet fordít arra, hogy szűkebb környezetében hol tankoljon. A megyén belül ugyanis egyes kutak árai között is megvan a legalább tíz forintos differencia, ami az aktuális tarifamódosítások napjaiban akár húsz forintra is megugorhat.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a hazai autósoknál a 300 forint az a lélektani határ, ami fölött a közlekedők zöme már odafigyel arra, hol, mennyiért tankol. A prognózisok szerint tartós lehet a figyelem, ugyanis rövid távon nem jósolnak csökkenést.

További drágulást hozhat az üzemanyagár

Nemcsak az autósok érzik meg a üzemanyag rendkívül magas árát. Ahogy eddig is, most is várhatóan drágul a fuvardíj, ezzel együtt pedig az alapvető élelmiszerek árai is. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete már konkrétumokat is közölt, a szervezet képviselői szerint 10-15 százalékos fuvardíj-növekedéssel kell számolni, és ez februárban már biztosan érzékelhető lesz az árakban.

A szállítás drágulása egy-két hónapos késéssel szokott beépülni a különféle termékek – legkorábban jellemzően az alapvető élelmiszerek és háztartási áruk – áraiba. Nem terveznek drasztikus, üzemanyagár-követő drágulást ugyanakkor a taxitársaságok. Általános vélekedés, hogy a keresletnek a válság kezdete óta tapasztalt visszaesése miatt a taxisok az üzemanyag árának emelkedéséből fakadó többletköltségeket nem tudják beépíteni a viteldíjba, így meg kell próbálniuk kigazdálkodni az áremelkedés hatásait.

A szállítás drágulása egy-két hónapos késéssel szokott beépülni a különféle termékek – legkorábban jellemzően az alapvető élelmiszerek és háztartási áruk – áraiba. Nem terveznek drasztikus, üzemanyagár-követő drágulást ugyanakkor a taxitársaságok. Általános vélekedés, hogy a keresletnek a válság kezdete óta tapasztalt visszaesése miatt a taxisok az üzemanyag árának emelkedéséből fakadó többletköltségeket nem tudják beépíteni a viteldíjba, így meg kell próbálniuk kigazdálkodni az áremelkedés hatásait. Mától vélhetően még többen csatlakoznak az ingázókhoz, hiszen a benzin ára négy, a gázolajé pedig újabb három forinttal drágul -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!