Gazdaság

2016.06.30. 10:25

Ház másfél millióért, kastély kétmilliárdért

Elképesztő árakon kínálnak lakásokat, házakat, kastélyokat Pécsett és Baranyában. Ez igaz lefelé és felfelé is.

Babos Attila

Nagyon olcsón, illetve sok esetben a valóságtól teljesen elrugaszkodott árakon, csillagászati összegekért is kínálnak lakásokat és házakat Pécsett és Baranyában is. Utóbbiak az általunk megkérdezett baranyai ingatlanközvetítők szerint leginkább Pécsett vannak, vagy a megyeszékhelyhez nagyon közel, mivel itt nem csak az új otthonteremtési támogatás, a csok miatt élénkült meg a kereslet, hanem az alacsony banki kamatok miatt sokan fordultak az albérletkiadás felé, amely Pécsett a külföldi egyetemisták miatt jó befektetés, az ingatlanosok egy része ezt időnként „béreztetésnek” nevezi.

A legolcsóbb város a megyében továbbra is Komló, akkor is, ha mostanában ott is elkezdtek felfelé kúszni az árak. Lakást 1-1,5 millió közti összegért, házat 2-3 millióért is kínálnak már, amelyek még ebből az összegből is alkuképesek. Úgy tudjuk, vannak, akik amiatt költöznek oda, akár az ország másik végéből, mert országosan keresnek hasonló összegekért lakást, miután például a svájci frankos hitelük miatt eladták a fejük felől a házat. Az ingatlanosok viszont azt mondják, egyre több az olyan település, ahol nincs forgalmi értéke a házaknak, egyébként ezekre hitelt sem adnak ki.

A másik oldalon vannak a több száz, akár akciós áron félmilliárd forintért kínált ingatlanok, vagy a teljesen eltúlzott árak. Na, persze, amelyeknek jól megkérik az árát, azoknál a legtöbb esetben az elhelyezkedésen, a felhasznált alapanyagokon, a szobák számán túl a beépített extrák miatt kúszik fel az ára. Mindkét kategóriából szemezgettünk.

A legdrágább

A magántulajdonban álló bükkösdi kastélyra annak ellenére is volt már több érdeklődő, hogy a legdrágább eladó ingatlan Baranyában: 2,25 milliárd forint.

Híres orvos építtette

Kategóriájában is egyedülálló ingatlanként hirdetik a pécsi Csoronika dombon álló családi birtokot, amit egy országosan is ismert volt pécsi orvoshoz kötnek. A ház már több száz- millióval olcsóbban eladó, mint korábban, de még így is 450 millió. A garázs nagyobb mint sokak lakása, és van benne konditerem, szauna és borospince is, az udvaron szép medence áll.

Irodalmi múlt

A Havihegy közelében lévő 500 négyzetméteres, felújítandó pécsi polgári villa épületben élt Örsi Ferenc és itt írta meg A Tenkes kapitányát. Az ára 36 millió forint.

A központban

Nem kevés pénz kell annak a pécsi belvárosi ingatlanegyüttesnek a megvásárlásához sem, amelyet együttesen 120 millió forintért kínálnak. Akik azonban valóban hosszú távú befektetésre készülnek, és hisznek abban, hogy a pécsi belvárosban a következő 15–20 évben is jól kiadható egy most teljesen felújított, jó helyen lévő üzlethelyiség, azoknak itt a lehetőség.

Erdő szélén

A Mecsek ölelésében épült házként hirdetik azt a félezer négyzetméteres, tényleg csodaszép házat, amely Mánfán áll, és amelyért 110 milliót kérnek.

Másfél millió

A komlói lakást beköltözhetőnek hirdetik, és 1,5 millió forintért megvehető. A gáz-cirkó fűtéses, 51 négyzetméteres, kétszobás ingatlan végrehajtási eljárás miatt olcsó.

Teniszpályával

Nem egészen 60 millióért már megvehető az a 200 négyzetméteres kertes lakás, amelyet az egyetemek közelsége mellett még jónéhány extrával kínálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!