Gazdaság

2013.03.02. 09:44

Helyi adó: postán a csekkek

A városi adóiroda postázta a helyi adókkal kapcsolatos küldeményeket. Aki esetleg azt gondolta, hogy az állami adósságátvállalás miatt mérséklődnek a helyi adók, az tévedett.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Több mint 86 ezer levelet küldött ki a napokban a városi adóiroda az építmény-, telek-, gépjármű- és iparűzési adóval kapcsolatban, négyezerrel többet, mint tavaly ilyenkor. Az adóirodától kapott tájékoztatás szerint az idei évre előirányzott helyi adóbevétel 10,3 milliárd forint, tavaly ennél több volt, 11,6 milliárd, azonban csak 10,3 milliárd forint folyt be.

Az adóiroda szerint az előző évek gyakorlatához képest több változás is történt a helyi adókkal kapcsolatban, ezért tájékoztatót adtak ki a legfontosabb tudnivalókról. Az első félévben befizetendő adóelőleget március 15-ig lehet késedelmipótlék- mentesen befizetni, a nemzeti ünnepre tekintettel március 18-án éjfélig. Azok az adózók, akiknek idén ugyanakkora összeget kell fizetniük mint tavaly, nem kapnak határozatot, a 2012. évre megállapított adó összegét kell mindaddig fizetni, amíg nem készül újabb határozat.

Minden adózó kap csekket – ha határozatot nem is – az első félévi adó összegéről, adónemenként csak egyet, tehát egy építményadó-, egy telekadócsekket, akkor is, ha több építmény, telek van a nevén, az iparűzési adó kivételével. Ugyanabban az adónemben csak akkor kapnak két csekket a lakók, ha korábbi tartozásuk van, de csak akkor, ha az összeg meghaladja az ötezer forintot. A második félévre vonatkozó adóról szóló csekket augusztusban, az egyenlegértesítővel együtt kapják meg az adófizetők, kivéve az iparűzési adó esetében.

Akik tavaly igényelték a 62. év felettiek mentességét vagy a háromgyermekesek kedvezményét és azt meg is kapták, azoknak idén nem kell újra kérelmezniük, automatikusan megkapják.

Adósságátvállalás van, adócsökkentés egyelőre nincs

LAPUNK KÉRDÉSÉRE, hogy várható-e a helyi adók csökkentése, miután átvállalta az állam a város adósságának egy részét, Csizi Péter alpolgármester elmondta, egyelőre korai ez a kérdés.

– MINDÖSSZE néhány napja írtuk alá az adósságátvállalással kapcsolatos szerződést, illetve a héten fogadtuk el a város költségvetését. Legközelebb ősszel lesz aktuális a kérdés, amikor a jövő évre vonatkozó önkormányzati adókkal kapcsolatos teendőket tekinti át a közgyűlés – mondta Csizi Péter.

PÁVA ZSOLT polgármester 2011 októberében terjesztette a közgyűlés elé a város új adórendelet-csomagját, amelyben részben az egyszerűsítés volt a cél, de elismerte, a legfontosabb a város adósságterhének csökkentése, az adóemelés pedig ennek egyik eszköze, még akkor is, ha ez újabb terheket rak a pécsiek vállára. Trombitás Károly, a pénzügyi bizottság vezetője hozzátette, az volt a céljuk, hogy akik eddig nem fizettek helyi adót, azok is fizessenek egy minimális összeget, a tehetősebbek pedig a mostanihoz képest még többet adózzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!