Gazdaság

2015.08.26. 12:21

Helyi adók: ismét nyakunkon a befizetési határidő

A napokban postázták az építményadóval és a gépjérművadóval kapcsolatos értesítéseket, az adóiroda 130 ezer csekket küldött ki Pécsett. Alapesetben szeptember 15-ig kell fizetni.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Három hét múlva itt a helyi adók második részletének befizetési határideje. Lapunk kérdésére Nagy Zoltán, az adóiroda vezetője elmondta, csaknem 100 ezer magánszemélynek postázták a napokban az értesítőket.

– A borítékok ezúttal is tartalmazzák az adózók számláján lévő esetleges túlfizetéseket, a lejárt esedékességű tartozásokat, valamint a szeptember 15-ig befizetendő adókat is – mondta az irodavezető.

Nagy Zoltán kiemelte, az elmúlt évhez képest csökkent a lakások után fizetendő adó mértéke. Ez azt jelenti, hogy a megyeszékhelyen valamennyi lakás, családi ház és lakóingatlan első 25 négyzetmétere adómentes. Az 50 m2 alatti lakások esetén a 25 m2 fölötti rész adója 100 Ft/m2, az ennél nagyobb lakásoknál, családi házaknál pedig 25 m2 fölött, 100 m2-ig 200 forint az adó négyzetméterenként. Az ettől nagyobb ingatlanoknál, 100–200 m2 között 450 forint, 200 m2 fölött pedig 900 Ft/m2 a pluszban fizetendő összeg. Módosult a használaton kívüli építmények utáni adó mértéke is, ez a tétel a korábbi 800-ról 600 Ft/m2-re csökkent.

A gépjárműadó a törvényi szabályozás alapján 2013. január 1-jétől megosztott bevétellé vált, 60 százalékban az állam, 40 százalékban pedig a helyi önkormányzatok részesednek ebből a bevételből.

A rendelet alapján az adó személykocsik esetében, a gyártási évben és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt, a gyártási évet követő 4–7. naptári évben 300, a 8–11. évben 230, a 12–15. évben 185, a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő években pedig mindössze 140 forint kilowattonként.

Mi a határidő?

Alapesetben – ha az adózónak nem volt tartozása, és csak a második félévi előlegről kapott csekket –, akkor annak a befizetési határideje szeptember 15-e, kedd éjfél. Amennyiben valakinek volt lejárt tartozása, abban az esetben a befizetési határidő azonnali. Az értesítőkhöz csekket is mellékelt az iroda, ezeken is befizethetik az összeget a postán, de lehetőség van banki átutalással, illetve az Adóügyi Osztály ügyfélszolgálatán – Pécs, Endresz György utca 8/A – bankkártyával is fizetni.

Inkasszó, letiltás, lefoglalás is lehet

Az első félévben a határozatokban megállapított helyi adók csaknem 80 százaléka folyt be az önkormányzat számlájára, az önkéntes befizetések, valamint a végrehajtás együttes eredményeként. Nagy Zoltán, az adóiroda vezetője elmondta, a határidőre meg nem fizetett adók lejárt esedékességű tartozássá váltak, ezek után az adóiroda a jegybanki alapkamat – jelenleg 1,35 százalék – kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékot számol fel.

A határidő leteltét követően először az iroda felhívja az adóst a tartozása rendezésére, amennyiben ez nem történik meg, és adózó a tartozás rendezésére fizetési könnyítési kérelmet sem nyújtott be, végrehajtási eljárást kezdeményezhetnek vele szemben. Ennek többféle módja lehetséges. Leggyakrabban hatósági beszedési megbízást, azaz inkasszót bocsáthatnak ki az adós bankszámlája ellen, de pénzintézeti számla hiányában lehetőség van a munkabéréből, egyéb járandóságából, nyugdíjból való letiltásra, a gépjármű lefoglalására, vagy a forgalomból való kivonására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!