Gazdaság

2008.02.24. 17:31

Hőkamerás képek készültek a magas fűtésdíjas panelekről

Nagy felháborodást keltettek a 40-50 ezer forintos decemberi fűtésszámlák Komlón. A szolgáltató arra volt kíváncsi, hogy mennyiben felelős a magas számlákért a házak állapota is.

K. E. I.

Mint arról beszámoltunk, nagy felháborodást keltettek a rendkívül magas – 40-50 ezer forintos – decemberi fűtésszámlák a városban. Miután lakossági panaszáradat indult el a szolgáltató felé , a Komlói Fűtőerőmű Zrt. hőtérképes felvételeket készített a város több távfűtéses épületéről is, hogy kiderüljön, az emelkedő gázárak és az elavult fűtőrendszer mellett mennyiben felelős a magas számlákért a házak állapota. Az elkészült felvételeken jól látszik, hogy szigetelés hiányában a meleg kiáramlik a lakásokból, és a lakók tulajdonképpen az utcát fűtik. A képeken tisztán kivehető, hogy ott, ahol szinte semmi nem állja a meleg útját, vörösen izzanak a falak, míg a megfelelően leszigetelt épületek kék színűek.
– Míg egy harminckilenc négyzetméteres, szigetelt lakásban hétezer forint volt a decemberi számla, addig egy régi építésűben harmincezer. A távfűtés csak akkor lehet olcsóbb, ha a szolgáltató modernizálja a fűtőrendszert, a fogyasztók pedig beköttetik a lakásonkénti egyedi mérőt és szigeteltetik a falakat – összegezte a megállapításokat Vida János, az erőmű igazgatója.

A fűtőerőmű a díjak csökkentése érdekében egy szén és biomassza alapú rendszer tervezetén dolgozik, a lakók számára pedig pályázati pénzek segíthetnek a panelek korszerűsítésében. A fűtésszabályzók beszerelése és a szigetelés ugyanis nem olcsó és a lakók többsége önerőből nem tudja kifizetni a többszázezer forintot. Az önkormányzat és a fűtőerőmű ezért jelenleg tárgyalásokat folytat, hogyan tudnának segíteni a költségek egy részének átvállalásában.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!