Gazdaság

2011.06.08. 14:37

Huawei-tervek: munkaerőfelvétel, egyetemi együttműködés

Új munkahelyeket remélhet a baranyai megyeszékhely a Huawei magyarországi terjeszkedésétől.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A világ elektronikai és telekommunikációs gyártásában meghatározó tényező kínai Huawei pécsi súlyponttal hozta létre európai ellátóbázisát. Az Elcoteq gyártókapacitásaira épülő termelés nemcsak Európát, hanem Oroszország Európán túli területeit és Észak-Afrikát is ellátja a jövőben telekommunikációs hálózati rendszerekkel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] William Chen és Páva Zsolt tájékozódik az Elcoteq csarnokában (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Mint a cég szerdai pécsi bemutatkozásán kiderült, a termelés bővítése új munkahelyeket eredményezhet a város számára. William Chen, a Huawei Európai Ellátó Központjának igazgatója elmondta, hogy jelenleg mintegy 500-500 embernek adnak munkát Pécsett és Komáromban a Huawei megrendelései. Ez az elkövetkező másfél– két évben összességében háromezer főre bővülhet országosan.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere néhány héttel ezelőtt meglátogatta a Huawei főhadiszállását.

– Személyesen láttam, milyen innovatív és energikus a vállalat, és mekkora erőfeszítéseket tettek az ügyfeleik igényeinek való megfelelésre, például a kutatás és fejlesztés területén – beszélt benyomásairól a polgármester.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a Huawei Pécset választotta Európai Ellátó Központjának, és mindent megteszünk azért, hogy támogassuk őket az Európai Logisztikai Központot illetően.

Utóbbi kapcsán William Chen elmondta, még idén kiválasztják a logisztikai központ helyét. Egyelőre nyitott a kérdés, hogy egy új létesítmény létrehozásáról, vagy meglévő adottságok kihasználásáról lesz-e szó.

Munkaerő-felvétel, egyetemi együttműködés is a tervek között

– A Huawei egy innovatív vállalat ügyfélközpontú stratégiával. Megalapítottuk az Európai Ellátó Központot Magyarországon, hogy közelebb kerüljünk ügyfeleinkhez és olyan szolgáltatást nyújtsunk, amely minél jobban alkalmazkodik partnereink gyorsan változó igényeihez – mondta pécsi látogatása alkalmával William Chen, a Huawei Európai Ellátó Központjának igazgatója, majd kiemelte:

– Sok jó tapasztalatra tettünk szert már a tesztperiódus alatt is. A hosszú távú európai fejlesztési elképzeléseink részeként koncepciót dolgoztunk ki az Európai Logisztikai Központ felállítására, amely az európai logisztikai és szállítási feladatok ellátását szolgálja. Terveink szerint három év alatt ötmilliárd dollár bevétel keletkezik majd a Huawei magyarországi tevékenysége során.

Ami a cég konkrét pécsi megjelenését, szerepvállalását illeti, lapunk érdeklődésére William Chen elmondta:

– Amint az utóbb elmondott számok is jelzik, a piac igényeihez igazodva szeretnénk fokozatosan növelni magyarországi, így pécsi gyártótevékenységünket is. Ez már idén megmutatkozhat a pécsi munkaerőigényünk bővülésében. A termelés felfutásával párhuzamosan lehet számítani új alkalmazottak felvételére is. Ugyanakkor pécsi jelenlétünknek van egy nem kevésbé fontos eleme is, ami nem más, mint az egyetem nyújtotta lehetőség.

Cégünk működésében a magas minőségű termelés és szolgáltatás mellett kiemelt szerepet játszik a folyamatos innováció, kutatás-fejlesztés, aminek helyi szakemberigényében számítunk a jó hírű pécsi tudásbázisból kikerülő jól képzett, fiatal munkavállalókra.

Versenyképes ajánlat

Bár a Huawei magyarországi logisztikai bázisának helye még nem dőlt el, Pécs jó adottságokkal száll versenybe érte. Mint Pentz Mihály, a déli ipari parkot menedzselő Ipark Kft. ügyvezetője elmondta, a létesítmény tiszta tulajdonviszonyokkal, konkrét infrastruktúra-fejlesztési tervvel, és a reptér közelsége, valamint az autópálya közvetlen kapcsolata miatt kiváló közlekedési adottságokkal áll az érdeklődők rendelkezésére. Mindezekkel az előnyökkel a kínai cég képviselőit is megismertetik. Jó hír ugyanakkor, hogy az utóbbi két hétben német és hazai érdeklődői is voltak a pécsi ipari parki fejlesztésnek.

Világvezető szerepben

A Huawei Technologies világvezető szolgáltató a kereskedelmi távközlési hálózati megoldások terén és jelenleg 45-öt szolgál ki a világ 50 legnagyobb távközlési szolgáltatójából. A folyamatos ügyfélközpontú fejlesztéseknek köszönhetően a Huawei gyorsan reagál kliensei igényeire átfogó, személyre szabott ajánlataival. A Huawei termékei és szolgáltatásai több mint 140 országban elérhetőek és a világ egyharmadának kommunikációs szükségleteit elégítik ki. Múlt év decemberi adatok szerint a Huawei több mint 110000 alkalmazottat foglalkoztatott, akik közül 51000 Kínán kívül végezte munkáját. A Huawei nemzetközi működése során mintegy 69 százalékban alkalmaz helyi munkaerőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!