Gazdaság

2007.11.26. 13:29

Indul a roham a támogatott energiáért

Újabb roham indult az energiaár-támogatások miatt. Az államkincstár ügyintézőinek tapasztalata: a kérelmek hiányosak, kitöltésük pontatlan.

Kozma Ferenc

A dráguló gáz és távfűtés költségei elől a rászorulók menekülési útvonala az energiaár-támogatások igénylése. A tavalyi kérelmeket minden arra jogosultnak fel kell frissítenie, ezért máris felpörgött az ügyintézők munkája a Magyar Államkincstár Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságán. Eddig Baranyában hatezer-ötszáz új igénylés érkezett hozzájuk.

Amint azt Goláczné dr. Kaponyi Judit pécsi irodavezető lapunknak elmondta, tavaly a megyénkben csaknem nyolcvanezer támogatási kérelmet kellett elbírálniuk, s a kérelmek 95 százalékában támogatói döntés született. Ám akadnak olyan igénylők is, akikről időközben kiderül, hogy a gázár-, netán a távfűtésár-támogatást jogosulatlanul vették föl. Az APEH bevonásával kezdődött adategyeztetés során augusztustól eddig mintegy 6500 igénylőt „szólítottak meg”, hogy ismét igazolják jogosultságukat.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Vigyázni kell a nagy lánggal, jövőre már csak háztartásonként kétezer köbméterig támogatja az állam a rászorulók gázfogyasztását
[/caption]Aki az egyeztetési felhívásnak nem tesz eleget, vagy akinél a benyújtott igazolások alapján az adatokban eltérés mutatkozik, az a jogalap nélkül felvett támogatás akár kamatokkal növelt visszafizetésével számolhat, és természetesen a támogatását megszüntetik. Ezért aztán a 2008-as évre vonatkozó újraigényléseknél – erre ismét minden érintettnek szüksége van – érdemes újra átgondolni a kérelem benyújtását.

Jegyezzük meg: az államkincstár szerint országosan 180 ezer fogyasztó esetében merült fel annak a lehetősége, hogy nem valós adatok alapján igényelt energiaár-támogatást.

De maradjunk Baranyában. Goláczné szerint fontos tudnivaló, hogy a támogatást mindenkinek, tehát annak is újra igényelnie kell, aki az idei évre megkapta, s a jövedelmi és családi viszonyában semmiféle változás sem történt. A kérelemben feltüntetett adatokat mind a Magyar Államkincstár, mind az APEH – önállóan is – vitathatja, illetve ellenőrizheti. Fontos, hogy a kérelem csak a 2008-as évi támogatások igényléséhez rendszeresített formanyomtatványon nyújtható be. Az új nyomtatvány nem mindenben azonos a tavalyival: az igénylőlap rovataiban, és a feltüntetett jövedelem kiszámítása vonatkozásában lényeges változások történtek – talán éppen a csalások lehetőségének elkerülése miatt. Most nem lesz „türelmi idő”, ezért az igény kizárólag a benyújtást követő hónap első napjától állapítható meg, a jogosultság visszamenőleges megállapítására nincs lehetőség. Jelenleg az a háztartás kaphat gázár-, illetve távhőfogyasztási támogatást, amely egy fogyasztási egységre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum három és félszeresét, azaz 94 955 forintot. A legnagyobb támogatást azok a családok kapják, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 54 260 forintot.

A www.allamkincstar.gov.hu honlapon a támogatásokkal kapcsolatos összes tudnivaló elolvasható, az igénylőlap letölthető.

Szigorodó elbírálás és csökkenő támogatás

Várhatóan szigorodik a gázár-támogatási rendszer januártól. Jövőre ugyanis már nem évi háromezer, hanem csak kétezer köbméterig támogatja majd a rászorulók gázfogyasztását az állam. A három- vagy többgyermekes nagycsaládosok évi négyezer köbméterig igényelhetnének árkiegészítést, szemben a mostani ötezer köbméterrel.

A támogatás csak addig jár, amíg a rászoruló háztartás éves fogyasztása nem éri el a meghatározott plafonértéket. Afölött már a piaci árat kell megfizetniük a családoknak. Azt még nem lehet tudni, hogy jövőre mennyivel emelkednek a gázárak. Mindenesetre a számítások szerint ugyanaz a több, mint kétmillió család kaphat támogatást jövőre is mint idén, mivel a rászorulók köre nemigen változott. Jegyezzük meg, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete azt is kifogásolja, hogy az állam csak a gázzal, illetve távhővel fűtő családokat támogatja, pedig az utóbbi időben a fának, a szénnek, a fűtőolajnak, s a palackos gáznak is jelentősen emelkedett a világpiaci ára és az igen szegény családok tömegei éppen ezeket az energiaforrásokat használják.

A gyakori hibák egyike: hiányoznak az aláírások

Az államkincstártól kapott információk szerint meglehetősen sok a ránézésre is hiányos kérelem. A leggyakoribb hiba, hogy a kérelmezők nem csatolják a megfelelő, az igénylő nevére kiállított közüzemi számlát (vagy csak a befizetési csekket mellékelik), az igénylőlapot hiányosan töltik ki, nem teljesek a születési dátumok, az igénylő nem tünteti fel magát a háztartásban élők között, hiányoznak az aláírások. Naponta sok olyan igény érkezik, melyet 2008-as évinek szánnak, de a 2007-es nyomtatványon terjesztik elő.

2007-es energiatámogatás Baranyában (november 20-i állapot szerint)

Beérkezett igények száma 78 754

Támogatott igények száma 74 484

Elutasított igények száma* 799

Hiánypótlások aránya: kb. 25 %

* Megjegyzés: Dupla igénylés, vagy a hiánypótlásra nyitva álló határidő eredménytelen eltelte, vagy egyéb okból kiadott, az ügyet lezáró végzések száma: 2552

Forrás: Államkincstár

A támogatás csak addig jár, amíg a rászoruló háztartás éves fogyasztása nem éri el a meghatározott plafonértéket. Afölött már a piaci árat kell megfizetniük a családoknak. Azt még nem lehet tudni, hogy jövőre mennyivel emelkednek a gázárak. Mindenesetre a számítások szerint ugyanaz a több, mint kétmillió család kaphat támogatást jövőre is mint idén, mivel a rászorulók köre nemigen változott. Jegyezzük meg, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete azt is kifogásolja, hogy az állam csak a gázzal, illetve távhővel fűtő családokat támogatja, pedig az utóbbi időben a fának, a szénnek, a fűtőolajnak, s a palackos gáznak is jelentősen emelkedett a világpiaci ára és az igen szegény családok tömegei éppen ezeket az energiaforrásokat használják. A gyakori hibák egyike: hiányoznak az aláírások Az államkincstártól kapott információk szerint meglehetősen sok a ránézésre is hiányos kérelem. A leggyakoribb hiba, hogy a kérelmezők nem csatolják a megfelelő, az igénylő nevére kiállított közüzemi számlát (vagy csak a befizetési csekket mellékelik), az igénylőlapot hiányosan töltik ki, nem teljesek a születési dátumok, az igénylő nem tünteti fel magát a háztartásban élők között, hiányoznak az aláírások. Naponta sok olyan igény érkezik, melyet 2008-as évinek szánnak, de a 2007-es nyomtatványon terjesztik elő. 2007-es energiatámogatás Baranyában (november 20-i állapot szerint) Beérkezett igények száma 78 754

Támogatott igények száma 74 484

Elutasított igények száma* 799

Hiánypótlások aránya: kb. 25 %

* Megjegyzés: Dupla igénylés, vagy a hiánypótlásra nyitva álló határidő eredménytelen eltelte, vagy egyéb okból kiadott, az ügyet lezáró végzések száma: 2552

Forrás: Államkincstár Vigyázni kell a nagy lánggal, jövőre már csak háztartásonként kétezer köbméterig támogatja az állam a rászorulók gázfogyasztását -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!