Gazdaság

2008.08.04. 21:21

Jelentős tőkét invesztál a Hungarian Bus a pécsi tömegközlekedésbe

Egymilliárd forintos tőkeemeléssel vásárol 32 százalékos részesedést a Pécsi Közlekedési Zrt.-ben egy magánberuházó, a Hungarian Bus Zrt.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– A mai bejelentés egy, a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK Zrt.) jövőjét, fejlődését hosszútávon meghatározó folyamat első, kezdeti lépéséről szól – vágott a dolgok közepébe dr. Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere egy tegnapi, rendkívüli sajtótájékoztatón a városházán.

És valóban nem túlzott a politikus. Hisz, mint megtudtuk, egy magánbefektető, a Hungarian Bus Zrt. egy holdudvarába tartozó cégen, a Mecsek Busz Kft.-n keresztül augusztus végéig egymilliárd forinttal emeli a PK Zrt. alaptőkéjét. Miután az jelenleg 2,15 milliárd forint ez egyben azt is jelenti, hogy a cég 32 százalékos részesedéshez jut, amelyhez – öt év időtartamra – további 17 százalék vásárlására szerez elővásárlási jogot, ez az üzlet további 562 millió forintjába kerül a cégnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Próbaúton már látni alkalmanként a Hungarian Bus Zrt. autóbuszát. Ha a cég beszáll a pécsi közlekedési társaságba, ilyen buszokon is közlekedhetünk
[/caption]

Az alpolgármester hangsúlyozta, felveszik a kapcsolatot az ellenzékkel is, hisz olyan horderejű ügyről van szó, amelyet nem kívánnak nélkülük végbe vinni. A szerződéstervezetben kikötötték azt is, hogy a stratégiai döntéseket a későbbiekben is a közgyűlés hozhatja majd meg, kétharmados többséggel.

Érdekesség, hogy a PK Zrt. is tagja tavasztól a Pécs Holdingnak, amelynek uralmi szerződését szintén augusztusig írják alá. Emiatt – várhatóan októberben – a közgyűlés dönthet majd az uralmi szerződődésből való kilépésről. Az elképzelések szerint a Hungarian Bus november elsejétől szállna be valójában a pécsi tömegközlekedés szervezésébe, alakításába.

Érdeklődésünkre Varga Péter, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója a cégről – melynek képviseletében tegnap nem volt jelen senki a sajtótájékoztatón – annyit mondott, magyar tulajdonú társaságról van szó, mely autóbuszokat gyárt és forgalmaz, a gyártás Kínában zajlik.

Információink szerint a cég Széles Gábor nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozik. (Frissítés, lásd keretes írás!)

Varga Péter azt is hozzátette, ha létrejön az üzlet, a Hungarian Bus delegálja majd a PK Zrt. vezetőségét is, így ekkor Kerényi János, a cég jelenlegi vezérigazgatója – aki 2009 decemberéig szóló szerződéssel vezeti a társaságot – közös megegyezéssel távozhat. Kerestük Kerényi János vezérigazgatót is, ám nem sikerült utolérnünk.

Ugyancsak szerettünk volna telefonvégre kapni valakit a Hungarian Bus Zrt.-nél, ám a társaságnak egyelőre nincs honlapja, fejlesztés alatt áll, fellelhető telefonszámai pedig megváltoztak.

Szívesen felmondanák a Mercedes-szerződést

Információink szerint már tesztelik Pécsett a Hungarian Bus S91 típusú midiautóbuszát, amelyhez hasonlóakból és nagyobb társaiból hamarosan, akár már a jövő évtől egyre több futhat majd a pécsi utakon, ha megvalósul a bejelentett üzlet. A céggel kötendő szerződésnek része lesz az is, hogy legfeljebb tízéves lehet a buszok átlagéletkora, s hogy egy éven belül a most közlekedő buszok felét le kell cserélni. Rákérdeztünk arra is, mit szeretne kezdeni a város a Toller László polgármestersége idején megkötött, Pécs városa számára roppant előnytelen Mercedes-szerződéssel. Mind Varga Péter, mind Tóth Bertalan amellett foglalt állást, hogy cél a szerződés mielőbbi felbontása, arra azonban egyelőre nem kaptunk választ, hogy ennek milyen feltételei lehetnek, mondván, arról még tárgyalnak. A Mercedesnek 2013-ig élő szerződése van a várossal, és százmilliókba is kerülhet a felmondás.

Ez a Hungrian Bus nem az a Hungarian Bus

A Műszertechnika Cégcsoporthoz tartozó Hungarian Bus Kft. nem vesz részt a pécsi közlekedési vállalat privatizációjában - közölte a cégcsoport kedden az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint "a cég nevével valakik visszaéltek és ezen visszaélés ügyében a törvényességi felügyeleti eljárást" azonnal elindították.

Amint azt kedden a pécsi polgármesteri kabinet munkatársa megerősítette: az alpolgármester általa rövid nevén megnevezett cég a Hungarian Bus Járműkereskedelmi Zrt.

Ez a cég nem azonos a Széles Gábor érdekeltségi körébe tartozó, hasonló rövid névvel rendelkező (a cégbejegyzés szerint) HUNGARIAN BUS Járműgyártó és Értékesítő Kft-vel.

Tájékoztatásuk szerint "a cég nevével valakik visszaéltek és ezen visszaélés ügyében a törvényességi felügyeleti eljárást" azonnal elindították.

Amint azt kedden a pécsi polgármesteri kabinet munkatársa megerősítette: az alpolgármester általa rövid nevén megnevezett cég a Hungarian Bus Járműkereskedelmi Zrt.

Ez a cég nem azonos a Széles Gábor érdekeltségi körébe tartozó, hasonló rövid névvel rendelkező (a cégbejegyzés szerint) HUNGARIAN BUS Járműgyártó és Értékesítő Kft-vel. Próbaúton már látni alkalmanként a Hungarian Bus Zrt. autóbuszát. Ha a cég beszáll a pécsi közlekedési társaságba, ilyen buszokon is közlekedhetünk -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!