Gazdaság

2011.10.21. 20:07

Jó ajánlólevél lehet az elcoteqes múlt

Megkezdte új baranyai együttműködésének gyakorlati előkészítését a Huawei Technologies Hungary és a Flextronics Global Services.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Mint arról a Dunántúli Naplóban is hírt adtunk, a korábban az Elcoteq gyártókapacitásaira építő kínai Huawei a Flextronicsban találta meg új együttműködő partnerét. Mi több, a konkrét termelő tevékenységet sem vinné el Baranyából, hanem egy új, Pécs környéki üzemben végeztetné megrendelései gyártását.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A cserkúti üzemnél még semmi nem utal arra, hogy heteken belül elindul a termelés, de mindenki bizakodó (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Bár a megyét érintő terveket illetően egyik cég illetékeseit sem sikerült elérnünk, lapunk több forrásból is úgy értesült, hogy a Flextronics már megkezdte induló létszámának toborzását Baranyában. Információink szerint első körben azokat az Elcoteqtől elbocsátott embereket keresték és keresik fel, akik egészen szeptemberig a bezárás előtt álló gyáróriás Huawei-gyártósorain dolgoztak, ugyanis esetükben igényelné a legkisebb felkészülést a termelés újraindítása. Úgy tudjuk, hogy a Flextronics napokon belül hirdetésekben is keres majd mérnököket, technikusokat, munkatársakat, és minden esetben előnyt élveznek az elektronikai iparban már gyakorlatot szerzett, munkára kész dolgozók.

A toborzás már csak azért sem tűr halasztást, mert az együttműködés bejelentése szerint a gyártás, ezen belül az optikai hálózati termékek előállítása idén decemberben indul, mégpedig olyan ütemezéssel, hogy a gyár december 5-én szállít először a Huaweinek. Addig pedig nemcsak a munkaerőt, de a gyártósorokat is fel kell építeni.

Mint Czakó Tibor, a Flextronics Global Services magyarországi igazgatója korábban elmondta, a cég azért döntött Pécs mellett, mert itt jól képzett szakemberek állnak rendelkezésre a munkaerőpiacon. A tervek szerint idén év végéig mintegy száz főt foglalkoztatnak, jövőre pedig fokozatosan elérheti az ötszázat is az alkalmazotti létszám.

A Flextronics nem zöldmezős beruházásba kezd Baranyában, bérelni fogja a területet, illetve a gyártáshoz szükséges épületegyüttest is. Mint arról a Dunántúli Napló elsőként számolt be, a cég választása egy cserkúti üzemépületre esett. A ''90-es évek végén épült gyártócsarnokot elsőként a Nokia beszállítójaként ideérkezett Segerström & Svensson használta, de öt-hat éve megfordult benne az akkor csúcson működő, egyszerre három üzemben termelő Elcoteq is.

Presztízs és helyi adóbevétel: szerencsésnek érzik magukat a cserkútiak

A Flextronics képviselői bemutatkoztak és ismertették üzemnyitási szándékukat a cserkúti polgármesteri hivatalban is.

– A szóban forgó üzemépület a település közigazgatási területén található, az elmúlt években nem volt bérlője. Ezért is fogadtuk nagy örömmel a Flextronics bejelentkezését – tájékoztatta lapunkat dr. Schleich Mária körjegyző.

Mint elmondta, a jelenleg mintegy 560 lelket számláló falu jelentős, várhatóan több tízmilliós bevételekre számíthat iparűzési és építményadóból. A bevételi források mellett azonban sokkal nagyobb jelentőségűnek tartja a körjegyző a bővülő foglalkoztatást, nem mellékesen azt a presztízst, amit egy ilyen nagy cég megjelenése biztosít. A falu művelődési házat, világhálós infopontot, aktív civil közösségi életet tart fenn, jól jön tehát, ha gyarapodik az elmúlt két évben csökkenő helyi adóbevétel.

Maguk keresnek

A Munkaügyi Központtól származó információ szerint a Flextronics konkrét munkaerőigényt nem jelentett le a munkaerő-piaci szervezetnél. Ennek oka vélhetően az, hogy a cég maga végzi a toborzást, mégpedig lapunk értesülései szerint a két hónap alatt több mint kétezer embertől megváló Elcoteq, illetőleg a Baranyában jelen lévő munkaerő-kölcsönző cégek adatbázisaira hagyatkozva.

Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a Flextronics hivatalosan is érdeklődött arról, hogy milyen támogatott foglalkoztatási konstrukcióban bővíthetné termelőlétszámát a cserkúti gyárban. A jövő évi ötszáz fő elérése azt jelentené, hogy az elküldött Elcoteq-dolgozók mintegy egynegyede újra munkába állhatna a megyében. A Flextronics egyébként évek óta jelen van a magyar piacon, s az elmúlt években mintegy egyharmadával növelte bevételét és létszámát a fővárosban, ahol 1700 főt alkalmaz. A világcég négy telephelyen több mint 12 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, Zalaegerszegen, Sárváron, Tabon és Budapesten. A Huaweijel való együttműködése sem újkeletű, a két cégnek például Kínában, Brazíliában és Mexikóban van közös projektje.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) A cserkúti üzemnél még semmi nem utal arra, hogy heteken belül elindul a termelés, de mindenki bizakodó (fotó: Laufer L.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!