Gazdaság

2007.09.09. 10:38

Jó ideig rom marad az egykori bányamentő állomás

„B'nyamentő állom” – ennyi felirat maradt az egykori bányamentő állomás falán. A sok-sok milliót érő épülettömb évek óta lepusztultan és kihasználatlanul áll.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignright" width="323"] A jelenlegi tulajdonos pályázati lehetőségre vár. Azután következhet a... (fotók: Laufer L.)
[/caption]„Bányamentő álom” – nagyjából ennyi felirat maradt az egykori bányamentő állomás falán. A többi épületben csak rég elfeledett kapujegyek, számlák, biztonsági előírások hevernek szanaszét a kitört ablakok, szétbontott falak, lógó vezetékek között. Hajléktalanok nem lakják, néha kisebb csoportok jönnek ide paintballozni. A régi bányászoknak elszorul a szíve, ha látják...

Valamikor pedig ez volt a város egyik legforgalmasabb területe. Bányászok jöttek-mentek, műszakok váltották egymást, lázasan folyt a munka. Az épületekben iroda, fürdő működött, mindennek megvolt a maga helye. S bár a hely még ma is megvan, élet már évek óta nincs benne.

– Amikor Zobák 2000-ben végleg bezárt, az épületek akár százmillió forintot is érhettek – mondja Kolozsvári Sándor, a Pannonpower Holding Rt. (Pécsi Erőmű jogutódjának) környezetgazdálkodási osztályvezetője. – Sajnos a fennmaradó ingatlancsoportot nem tudtuk másképp hasznosítani, ezért két év múlva eladtuk egy budapesti székhelyű cégnek. A cég fél évig, egy évig működött, majd felszámolták. Az öt nagy épület és a számtalan kisebb melléképület ekkor került ki az ellenőrzés alól, addig kutyás őrök védték. Amíg a terület a Pécsi Erőmű, illetve a budapesti cég tulajdonában volt, az állagmegóvási munkálatokat is rendre elvégezték, azután azonban az ingatlanok sorsa megpecsételődött.

[caption id="" align="alignleft" width="323"] Pár év elég volt ahhoz, hogy szétlopják az egykori zobáki épületeket
[/caption]A jelenlegi tulajdonos egy év múlva, 2005-ben vásárolta meg az ingatlancsoportot azzal a tervvel, hogy lakóparkot építtet a helyére. Egy országos napilap 2006 januárjában arról számolt be, hogy a harminchektáros terület egy részén több száz lakás kap majd helyet, és két 16 lakásos, emeletes ház tervei már el is elkészültek, csupán az engedélyekre várnak. A helyi média pedig pár hónappal később már a zobáki lakópark alapkőletéte-lét is kilátásba helyezte. Másfél év elteltével azonban még mindig nem történt semmi, csupán az épületek állapota romlott le végképp. Az új tulajdonosnak nem érte meg az éjjel-nappali őrzés, hiszen jóformán már nem volt mit őrizni, így a megmaradt értékek is eltűntek a területről. Építkezésnek pedig nyoma sincs.

Dr. Csörnyei László, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara területfejlesztési és ügyfélszolgálati osztályának komlói irodavezetője szerint ennek az az oka, hogy a tulajdonos cég bizonyos uniós pályázatokra vár. – A barnaöves, azaz az ipari tevékenységek megszűnése során kialakult gondozatlan, alulhasznosított területek fejlesztésére ugyanis pályázatokat írnak ki, melyek elnyerésével megvalósíthatóak lennének az eddigi tervek. A már működő projektekre azonban nem érvényes a kiírás, így az olasz cég mindaddig nem kezd bele az építkezésekbe, míg a pályázati anyag el nem készül. Hogy erre mikor kerül sor pontosan, egyelőre nem tudni, tette hozzá dr. Csörnyei László.

Zobák tehát egyelőre továbbra is az marad, ami a bánya bezárása óta mindig is volt: tehetséges, sokat érő gyermek, akinek nincsenek szülei, csak mostohái.

A romlás története a rendszerváltástól napjainkig

1990 rendszerváltás, leépítések, sorra zárnak be a Mecseki Szénbányák bányái

1993 Zobák-bánya és a Pécsi Erőmű integrációja, hogy Zobák tovább éljen

2000 Zobákon is megszűnik a termelés, tömedékelik az aknákat

2000–2002 a megmaradt épületeket a Pécsi Erőmű őrizteti, de nem használja

2002 a Pécsi Erőmű értékesíti a területet: eladja egy budapesti székhelyű cégnek

2003 a budapesti céget fel-számolják, az őrzés megszűnik

2004 a gazdátlan épületek egy év alatt teljesen tönkremennek

2005 egy olasz cég vásárolja meg a területet, lepusztult állapotban

2006–2007 az épületeket senki sem figyeli, nincs őrzés, mindent elvisznek, ami mozdítható

1993 Zobák-bánya és a Pécsi Erőmű integrációja, hogy Zobák tovább éljen

2000 Zobákon is megszűnik a termelés, tömedékelik az aknákat

2000–2002 a megmaradt épületeket a Pécsi Erőmű őrizteti, de nem használja

2002 a Pécsi Erőmű értékesíti a területet: eladja egy budapesti székhelyű cégnek

2003 a budapesti céget fel-számolják, az őrzés megszűnik

2004 a gazdátlan épületek egy év alatt teljesen tönkremennek

2005 egy olasz cég vásárolja meg a területet, lepusztult állapotban

2006–2007 az épületeket senki sem figyeli, nincs őrzés, mindent elvisznek, ami mozdítható Pár év elég volt ahhoz, hogy szétlopják az egykori zobáki épületeket A jelenlegi tulajdonos pályázati lehetőségre vár. Azután következhet a... (fotók: Laufer L.) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!