Gazdaság

2007.09.03. 16:10

Kevés és drága a kukorica

Lényegesen elmarad a kukorica hozama a korábbi évek termésátlagától. Élénk a kereslet a takarmánynövény iránt, az emelkedő árak begyűrűznek más élelmiszerek áraiba is.

BAMA

A kukorica aratása is megkezdődött, és az előzetes adatok azt mutatják, hogy az idei termés messze elmarad a Baranyában szokásos hektáronkénti hét tonna körüli eredménytől.

– A megyében tájegységenként meglehetősen nagy a szórás, de az előzetes becslések szerint sem lehet átlagosan 4-4,5 tonna feletti hozamra számítani – tájékoztatott az első tapasztalatokról dr. Andrics Antal főfalugazdász.

Az idei termésátlagot jelentős mértékben rontja, hogy az aszályos időjárás miatt a gazdálkodók nagyobb területekről kénytelenek silónak levágni a silányabb kukoricatermést. Az állattartó gazdaságok ugyan hagyományosan élni szoktak ezzel a módszerrel – főként az erdősávok, utak melletti területekről vágnak – idén azonban a szárasság miatt megtöbszöröződhet ez a terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!