Gazdaság

2007.09.07. 16:17

Kevesen kértek pótfűtést

A korán jött hideg idén előbb felvetette a rendkívüli fűtés szükségességét a háztartásokban. A pécsi távhőszolgáltatónál eddig csak néhány fogyasztó kérte a fűtés korábbi elindítását.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

A korán jött hideg idén előbb felvetette a fűtés szükségességét a háztartásokban. Az éjszakai 4-8 fokok miatt bizony a lakásokban is 20 fok körülire hűlt a hőmérséklet, ami már közelít a tűréshatárhoz.

Az egyedi fűtéssel rendelkezők közül többen is a kazánok beindítása, a kályhák felfűtése mellett döntöttek, más a helyzet azonban a távfűtéses lakásokban élőknél.

 – Sokan érdeklődnek cégünk ügyfélszolgálatán, a mai napig öt lakóépület, illetőleg három közületi megrendelő kérte a fűtés elindítását. A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy többen éppen azért telefonáltak, hogy nem kérik a szolgáltatás megkezdését – tájékoztatott a fejleményekről Kovaliczky János, a Pétáv Kft. kereskedelmi igazgatóhelyettese.

Utóbbi hátterében az állhat, hogy a társaság és ügyfelei közötti megállapodás szerint a szolgáltatás első és utolsó 30 napjában a megrendelők a cégre bízzák, hogy előbb elindulnak, illetőleg leállnak-e. Hivatalosan egyébként idén ősszel szeptember 15-én kezdődik a fűtési szezon.

Ütemes hálózatépítés

A Pétáv illetékeseitől kapott tájékoztatás szerint a hideg ellenére az előzetes terveknek megfelelő ütemben zajlik a megyeszékhelyen a Zsolnay Vilmos úton megkezdett hálózatbővítési beruházás. A Búza tértől a Zsolnay-gyárig félpályás útlezárásokat eredményező munkálatok lehetővé teszik az EKF több létesítményének, így a gyárnak is a távhőre csatlakoztatását. A különösen a reggeli és délutáni csúcsidőben forgalmi fennakadásokat eredményező munkálatok ezeken a területeken várhatóan november közepéig tartanak.

A szakember elmondta, hogy a rendszer készen áll, nincs olyan karbantartási munka, amely hátráltatná a fűtési szolgáltatás megindulását. Az igényt a lakóközösségek közös képviselője jelezheti személyesen, írásban vagy telefonon is. A cég megerősített ügyfélszolgálata szombaton is rendelkezésre áll 7–15 óráig, ha az időjárás alakulása indokolja, még ezt követően is. Az időben benyújtott igények alapján még aznap megindulhat a szolgáltatás.

Gyakorlati jó tanácsként Kovaliczky János elmondta, hogy a fűtéskezdés kapcsán a termosztatikus radiátorszelepeket célszerű megmozgatni, maximálisan nyitott állapotba állítani letapadásuk elkerülése érdekében. A radiátorok melegedését követően érdemes beállítani a hőszabályzót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!