Gazdaság

2009.01.19. 10:31

Kínai varázstinta: ellenszert találtak munkaügyesek

Több százmilliós bírságot róttak ki a munkaügyi felügyelők Dél-Dunántúlon. A pécsi ellenőrök megtalálták a megoldást a hőre eltűnő tintára: nagy hidegben ellenőrizve a mínuszok elővarázsolják az eredeti írást.

B. Z.

Továbbra is él az alkalmi munkavállalói könyv, bár a megszüntetése tavaly decemberben még napirenden volt. Az országban több, mint 1,2 millió ilyet használnak. Papp Gábor, a dél-dunántúli szervezet igazgatója ellentmondásos helyzetekre hívta fel a figyelmet a „kiskönyvvel” kapcsolatban. Például, hogy az így foglalkoztatott akkor is végezhet munkát, amikor a szerződéses erre nem kötelezhető. Aztán ott a visszaélések sora. A radírozható kínai tinta után megjelent a hőre eltűnő is. Történetesen pécsi felügyelők leltek rá a megoldásra: nagy hidegben ellenőriztek, és a mínuszok elővarázsolták az eredeti írást.

Az ellenőrzések idén is változatlan lendülettel folynak, minden lehetséges területen. Továbbra is kiemelt a kereskedelem, a vendéglátás, az építőipar és a mezőgazdaság, de például az ágazati és helyi kollektív szerződések meglétének vizsgálatakor a polgármesteri hivatalokban, egészségügyi intézményekben és másutt is fel fognak tűnni a munkaügyisek.

Tavaly 4315 munkáltatóval szemben intézkedtek Baranya, Somogy és Tolna megyében, mindez csaknem 30 ezer foglalkoztatottat érintett, a kirótt bírság 800 millió forint körüli. A szabálytalanul dolgoztatott munkavállalót az sújtja, hogy az adatai bekerülnek a foglalkoztatási hivatal nyilvántartásába, és hátrányból indulhat munkaügyi központi és egyéb képzéseken.

Papp Gábor azt mondja, az ellenőrzések tapasztalatai alapján úgy vélik, bármennyire kiszolgáltatottak továbbra is a dolgozók, e téren javult a foglalkoztatási helyzet.

Más kérdés, hogy egy év alatt jelentősen csökkent a vállalkozások száma a régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!