Gazdaság

2007.11.29. 15:00

KSH: az átlag alatt költekeztünk

Nem csak a gazdasági adatokat, de a megye lakosságának életkörülményeit is bemutatja a KSH 2006. évi statisztikai évkönyve.

K.E.

A megyében teljes munkaidőben dolgozó emberek tavaly átlagosan 92 ezer forintot vihettek haza a hónap végén. Az elmúlt évben is sokkoló különbség volt a fizikai (70 ezer forint) és a szellemi (120 ezer forint) foglalkozásúak nettó keresete között. Az elmúlt évi fizetések felidézése már csak azért is érdekes, mert az idei esztendőre emelkedtek ugyan a bérek, a vásárlóértékük azonban az infláció meglódulása miatt csökkent. A baranyai jövedelmi viszonyok a térségben élőket jóval az országos átlag alá, régiós összevetésben a leszakadók közé sorolták.
Ennek megfelelően az országos átlag alatt alakultak a megyében az egy főre jutó létfenntartási kiadások is. Egy átlagos baranyai lakosra tavaly 624 ezer forint jutott, amiből a legtöbb – 137 ezer forint – élelmiszerre ment el. Jelentősebb tételként említhetjük még a közlekedési (83 ezer forint), illetőleg a háztartási energia (ezer forint) biztosítására elkülönített kiadásokat. Érdekességként megjegyezhető, hogy testápolásra 13, könyvekre újságokra 10, cigarettára 13, alkoholos italokra mintegy 7 ezer forintot költöttünk átlagosan tavaly.


A megyében élők életkörülményeire utal a háztartások felszereltségének vizsgálata is. A KSH 2006. évi összegzése szerint egy háztartásra több mint másfél mobiltelefon, de közel ugyanennyi színes televízió jutott már tavaly is. Megállapítható, hogy a családok több mint kétharmada rendelkezik mosógéppel és hűtőszekrénnyel, sőt mikrosütővel is. A számítógép terjedését mutatja, hogy asztali komputer minden második háztartásban található. Százból három családnál jegyeztek csak laptopot, és luxuscikk a ruhaszárítógép is a maga mutatójával (100-ból 0,4).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!