Gazdaság

2010.02.15. 18:20

Lakossági tartozások: milliárdos már a kintlevőség

Van, aki nem tud, van, aki nem akar fizetni. Az önkormányzati bérlakásokban élők több mint egymilliárd forinttal tartoznak a szolgáltatóknak.

Balogh Z.

– Tavaly júliusig nem készült tételes kimutatás arról, hogy a pécsi önkormányzati bérlakásokban élők közül mennyien és összesen mennyivel tartoznak a közszolgáltatóknak – mondja Csizi Péter. Az önkormányzat népjóléti bizottságának elnöke szerint a közeljövő egyik legfontosabb feladata e téren annak megállapítása, hogy ki az, aki a rászorultsága miatt nem tud, és ki az, aki nem is akar fizetni. Bizonyos területeken – ilyen a távfűtés és a lakbérkérdés – ugyanis nehéz szankciókat hozni.

Pécsett csaknem ötezer önkormányzati bérlakást tartanak nyilván, ezek zöme szociális alapú, a többi sportolói és művészlakás. Az egyre növekvő mértékű tartozások, szinte magától értetődően, a szociális bérlakásoknál halmozódtak fel.

Csizi Péter rendszerhibának tartja, hogy milliárdosra duzzadhatott a lakossági tartozás állomány, szerinte már 100 millió forint körül be kellett volna avatkozni. A mostanára felfutott összeg nagyon nehezen kezelhető, és hosszú időt vesz igénybe, amíg a legtöbb szálat el tudják varrni. Első lépésben pontos „tartozástérkép” készül, majd külön-külön állapodnak meg a szolgáltatókkal.

BIOKOM: csaknem félmilliárd forint a kintlevőség

Tavaly év végén a pécsi lakossági kintlévőség összege 375 millió forint volt, ebből a bérlakásban élők csaknem 87 millió forint tartozást halmoztak fel. Ha a lakossági kintlévőséghez hozzáadjuk az ipari-közületi tartozásokat is, akkor több mint 494 milliós kintlévőséggel kell számolnia a BIOKOM Kft.-nek. A tartozás nem egy év alatt, hanem 2001-től halmozódott fel. Miután a települési szilárd hulladék kezelése kötelező szolgáltatás – kötelező nyújtani és kötelező igénybe venni –, a tartozások adó módjára behajthatók.

A lakossági tartozások mérséklésére a cég hajlik a részletfizetésre, továbbá olyan adósságkezelési rendszert is alkalmaz, amelylyel az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülteken kíván segíteni. Az ezek igénybevételéhez szükséges igazolásokhoz a vállalat ügyfélszolgálatán lehet hozzájutni.

Az önkormányzati bérlakásokban élők tartozásai 2009. december 31-én (közelítő adatok, millió forint)

Távfűtés: 800

- ebből a tőketartozás: 500

Lakbérhátralék: 300

Egyéb (víz, áram, gáz): 100

Forrás: Polgármesteri Hivatal

- ebből a tőketartozás: 500

Lakbérhátralék: 300

Egyéb (víz, áram, gáz): 100

Forrás: Polgármesteri Hivatal -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!