Gazdaság

2015.10.05. 12:16

M60: még csak a szándék a biztos

A közelmúltban adták át a forgalomnak az M60 autópálya újabb szakaszát, ezt követően pedig ellentétes hírek jelentek meg a sajtóban, hogy autópálya vagy gyorsút vezet majd a határig.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Az 58-as úttól a Kökényi útig, Péterpusztáig épült meg az M60-as autópálya legújabb szakasza, ebből egy km-en 2×2 forgalmi sávon, az utolsó 800 méteren pedig mindössze 2×1 forgalmi sávon haladhat a forgalom. Feltehetően éppen ezért jelentek meg ellentétes információk a sajtóban, hogy miként folytatódik majd az M60-as Barcsig. Egyes hírek szerint autópálya, mások alapján pedig gyorsút épülhet majd.

Lapunk kérdésére Hargitai János országgyűlési képviselő, a baranyai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos elmondta, továbbra is elsődleges cél, hogy az autópályák elérjék az országhatárt.

– Az M60-as út folytatásával kapcsolatban mindössze a kormányzati szándék a biztos, amit a kormányfő pécsi látogatásakor is megerősített, nevezetesen, hogy 2018 végéig megkezdődik a kivitelezés. Azonban ez nem jelenti azt, hogy két-három év múlva már munkagépek dolgoznak majd a megvalósításon. Ebbe a folyamatba beletartozik az előkészítés fázisa is, a különböző engedélyek, határozatok beszerzése, a tervek elkészítése, ami akár egy-két évet is igénybe vehet – mondta Hargitai János.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, még semmilyen döntés nem született sem a nyomvonalat, sem az út típusát illetően, tehát hogy autópályaként, gyorsútként vagy autóútként halad-e tovább az aszfaltcsík.

A kormány ugyanis a tervek szerint bővítené a gyorsforgalmi utak típusait, az autópálya és az autóút mellett lenne egy harmadik kategória, az M gyorsút, amelynek a megépítése 25–30 százalékkal olcsóbb lehet a jelenleginél. Az M gyorsút kétszer kétsávos, fizikai elválasztással rendelkező, leállósáv nélküli gyorsforgalmi út lesz, amelyen lehet szintbeli kereszteződés, körforgalom és a települések közelében jelzőlámpás irányítás.

Autópálya épülhet Ivándárdáig

A baranyai autópálya-építési program biztos pontja, hogy folytatódik az M6-os Bóly–Ivándárda közötti szakaszának megépítése. A legfontosabb változás ezzel kapcsolatban – erről lapunkban is beszámoltunk a közelmúltban –, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nemcsak autóút, hanem normál szélességű, kétszer kétsávos autópálya épülhet a horvát határig.

Mint Hargitai János, a baranyai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos kiemelte, a másik fontos fejlemény, hogy az Ivándárdáig tartó 19 kilométeres szakasz megépítéséhez megfelelő anyagi fedezetet is biztosít az előkészítő bizottság.

Ennek értelmében a beruházás megvalósításához szükséges 48,7 milliárd forint a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program keretében rendelkezésre áll, mindössze a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság döntése van még hátra, azonban ez egy formális határozat, amely jóváhagyja az előkészített javaslatokat. A beruházás előkészítése még idén elkezdődhet, amelyet a kivitelező cégek felvonulása követhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!