Gazdaság

2010.04.01. 20:21

M6/M60: Kitáblázással vezetnék el a forgalmat

Az M6/M60-as sztráda felavatásakor érzett öröm sem feledtette a pécsi, pellérdi és szentlőrinci vezetőkkel, hogy a nagy lépés mellett egy kisebbre is égető szükség lenne. Az elkerülő megépítésére.

Babos Attila

Nem történt az elmúlt években, talán évtizedekben sem olyan fontos és jelentős esemény a megye és a régió életében, mint az M6/M60-as autópálya átadása” – ha nem is ugyanazokkal a szavakkal, de lényegében ugyanezt mondta érdeklődésünkre Szentlőrinc és Pellérd polgármestere, valamint Pécs alpolgármestere is. Leszögezték, egy régi, nagy álom vált valóra a sztráda megépítésével. Azonban dr. Győrvári Márk, Metzing József, és Nagy Csaba is kifejezte reményét arra, hogy mielőbb megépülhet a rég áhított elkerülőút, amelyet mindannyiuk szerint logikusan az autópálya megépítésével egy időben kellett volna kialakítani. Érveiket nem először sorolták, már a sztráda építése előtt és közben is elhangzottak, most azonban élesbe fordult a helyzet. Nemcsak a politikusok, a szakemberek is azzal számolnak, hogy Kertváros és Pellérd átmenő forgalma is jelentősen megnövekszik az autópálya átadásával, és ugyanerre számíthatnak a 6-oson közlekedők, különösen Pécs és Szentlőrinc között.

Hogy mikortól lehet majd érezni, s pontosan mekkora növekedésre lehet számítani, azt egyelőre senki sem tudta megmondani. Helyszíni körutunk során mindenesetre már csütörtökön jelentős átmenő teherautó-forgalommal találkoztunk a Pellérdi úton, amely benyomásaink szerint egyértelműen a 6-os útról, Szentlőrinc felől érkezett, illetve oda tartott.

Pellérd a Magyar Közút Kht.-val közösen végzett forgalomszámlálást az elmúlt hetekben a faluban, illetve a nyugati elkerülőn, amit ősz elején megismételnek. Borbás László, a Magyar Közút Baranya Megyei Igazgatóságának osztályvezetője hangsúlyozta, amit most megtehettek azért, hogy a Kertváros és a Maléter Pál utca, valamint Pellérd átmenő forgalmát csökkentsék, megtettek. A Maléterre célforgalmat kivéve nem hajthatnak fel 7,5 tonnánál súlyosabb teherautók – ezt már ki is táblázták minden irányból. Pellérd és a Maléter utca rendes átmenő forgalmát is kitáblázással próbálják enyhíteni. A 6-os utat, és visszafelé az M6-ost szándékosan a nyugati elkerülő felé jelzik.

A cementmű beindításával jelentős forgalom várható

Dr. Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere kiemelte, ha ma elkezdenék építeni az M60-astól Kacsótáig vezető elkerülőt, akkor is késésben lennének. A királyegyházai cementműben év végén beindulnak a gépek, s akkortól évi egymillió tonna cement elszállítása miatti forgalom is a 6-os utat terheli meg. Metzing József, Pellérd polgármestere reméli, hogy a Közútkezelő gesztusa – a kitáblázással a nyugati elkerülőt ajánlják – segít valamelyest rajtuk. Ám szerinte lehetséges, hogy a helyismerettel rendelkezők és a GPS-ükre hallgatók így is feléjük veszik az utat.

Most három kilométer új út is sokat segítene

Az idei költségvetés szavazásakor a baranyai parlamenti lobbi – köztük a frakciójukkal szembemenő baranyai MSZP-sek – az ellenzékkel együtt elérte, hogy félmilliárd forintot megszavazzanak a gyorsforgalmi úttá fejleszthető elkerülő tervezésének és a kisajátításoknak a befejezésére. Pellérd mintegy 1,2 kilométeres szakasz építését szeretné sürgetősen, az 5826-os út folytatását, amely közvetlen kapcsolatot jelentene így a nyugati elkerülővel (kikerülve a Pellérdi utat). Pécs az elkerülő első – ugyancsak az 5826-osra befutó – 1,8 kilométeres szakasz építését szorgalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!