Gazdaság

2008.07.09. 07:52

Már a zsebpénz is adóköteles

Az iskolaév, a vizsgaidőszak befejeződésével sok fiatal munkával szeretné megkeresni a nyaralásra, bulizásra való pénzt. Figyelni kell az új szabályokra.

Kaszás Endre

Elfoglaltságok, órabérek

Vagonrakodás, építőipari segédmunka 600–700 forint

Címerezés 500–600 forint

Szórólapozás 400–500 forint

Irodai kisegítő munka 450–500 forint

Hoszteszkedés 900–1300 forint

Idegenvezetés 1000–1300 forint

Tolmácsolás 1500–2000 forint

Könnyű fizikai munka külföldön 500–1750 forint (2–7 euró)

(forrás: DN gyűjtés)A tíz évvel ezelőtti gazdag felhozatal már régen a múlté, azonban aki nagyon akar, most is el tud helyezkedni. A munkakereső közép- vagy felsőfokon tanuló fiatalok Baranyában a Fürge Diák vagy a Meló Diák iskolaszövetkezetek szervezőirodáihoz fordulhatnak. A munkalehetőségek nem sokat változtak az elmúlt évek során: általában hungarocelldarabolás, termékértékesítés, irodai adminisztratív munka, raktári pakolás, árufeltöltés, szórólapozás szerepel a kínálatban. Igazi férfias kihívás a kamionrakodás vagy a gumiszerelés, inkább hölgyeknek ajánlható ugyanakkor az ügyfélszolgálati munka vagy a hoszteszkedés. A különlegességek között említhető a parti- és bulifotózás, de várnak extrém sportot kedvelő, pedagógiai érzékkel rendelkező fiatalokat is. Ebben az időszakban a nagy mezőgazdasági cégek nagyobb számban várnak fiatalokat kukoricacímerezésre.

A munkaügyi kirendeltségek külön nem közvetítenek alkalmi munkalehetőségeket diákok számára, de általános fejlemény, hogy a szünidő alatt megjelennek a fiatalok, elsősorban az építőipari munkaterületeken.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az egyik pécsi festőszerszám-kereskedésben rendszeresen és szívesen foglalkoztatnak diákokat nyaranta
[/caption]

A diákmunka kapcsán érdemes kitérni az ilyen időszakos foglalkoztatás társadalombiztosítási szabályainak újdonságaira. A munkát vállaló, az alkalmi foglalkoztatásról szerződéssel is rendelkező fiatalok – függetlenül attól, hogy diákként jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra –, biztosítottá válnak. Ez azt jelenti, hogy nyugdíj-jogosultságot szereznek, illetve pénzbeli egészségbiztosítási juttatásra, például táppénzre is jogosulttá válnak. Fontos kiemelni, hogy a normál munkaviszonytól eltérően a biztosítottá válás feltétele, hogy a dolgozó diák havi bére elérje a minimálbér 30 százalékát. Töredékhónap esetén ugyanez az arány érvényes napokra lebontva.

Érdemes megjegyezni, hogy ha a diák első ízben létesít biztosítási jogviszonyt, akkor tagságra kötelezett pályakezdőként be kell lépnie egy általa választott magánnyugdíj-pénztárba. Ajánlatos ugyanakkor leinformálni a pénztári tagságot azonnal kínáló, kecsegtető állásajánlatokat, hiszen éppen lapunknál panaszkodott egy olyan munkavállaló, akit sikeresen beléptettek, munkához és keresethez azonban nem jutott.

Jogszabályok védik a fiatal munkaerő egészségét

A fiatal munkavállalók egészségének megőrzését – több nemzetközi egyezmény alapján – a magyar jogrendszer is pártolja. A Munka törvénykönyve előírja, hogy fiatal munkavállalót nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére hátrányos következményekkel járhat. A munkára fordított idő legfeljebb napi 8, heti 40 óra lehet, és amennyiben a napi munkaidő meghaladja a 4,5 órát, legalább 30 perc szünetet kell biztosítani neki. A foglalkoztatás feltételeit ellenőrzik is.

Mennyi marad zsebben?

Biztosítottként a tanulótól 9,5% nyugdíjjárulékot, valamint 6% egészségbiztosítási járulékot von le a foglalkoztató. A 29%-os tb-járulék, illetve az 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás a foglalkoztatót terheli. Mindez azt jelenti, hogy a minimálbér 30 százaléka (bruttó 23 ezer forint) esetén a diákmunkás 19090 forintot kap kézhez. A 69 ezer forintos minimálbér esetén már adóelőleget is vonnak, így a nettó kereset 56190 forint lehet egy hónapban. Ha pedig egy 100 ezer forintos kiemelt keresetet veszünk alapul, a járulékok és adó levonása után 76540 forint kerülhet a pénztárcába. Ezek a számok akkor érvényesek, ha a munkát egy naptári hónapon belül végezte a diák, töredékhónapok esetén változnak a levonások.

Címerezés 500–600 forint

Szórólapozás 400–500 forint

Irodai kisegítő munka 450–500 forint

Hoszteszkedés 900–1300 forint

Idegenvezetés 1000–1300 forint

Tolmácsolás 1500–2000 forint

Könnyű fizikai munka külföldön 500–1750 forint (2–7 euró)

(forrás: DN gyűjtés) Jogszabályok védik a fiatal munkaerő egészségét A fiatal munkavállalók egészségének megőrzését – több nemzetközi egyezmény alapján – a magyar jogrendszer is pártolja. A Munka törvénykönyve előírja, hogy fiatal munkavállalót nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére hátrányos következményekkel járhat. A munkára fordított idő legfeljebb napi 8, heti 40 óra lehet, és amennyiben a napi munkaidő meghaladja a 4,5 órát, legalább 30 perc szünetet kell biztosítani neki. A foglalkoztatás feltételeit ellenőrzik is. Mennyi marad zsebben? Biztosítottként a tanulótól 9,5% nyugdíjjárulékot, valamint 6% egészségbiztosítási járulékot von le a foglalkoztató. A 29%-os tb-járulék, illetve az 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás a foglalkoztatót terheli. Mindez azt jelenti, hogy a minimálbér 30 százaléka (bruttó 23 ezer forint) esetén a diákmunkás 19090 forintot kap kézhez. A 69 ezer forintos minimálbér esetén már adóelőleget is vonnak, így a nettó kereset 56190 forint lehet egy hónapban. Ha pedig egy 100 ezer forintos kiemelt keresetet veszünk alapul, a járulékok és adó levonása után 76540 forint kerülhet a pénztárcába. Ezek a számok akkor érvényesek, ha a munkát egy naptári hónapon belül végezte a diák, töredékhónapok esetén változnak a levonások. Adózni ebből is kell A munkaviszonyból kapott jövedelem a diákoknál is bérjövedelemnek minősül, így a munkáltató köteles az általános szabályok szerint levonni és megfizetni a személyijövedelemadó-előleget. A tanuló a feltételek fennállása esetén adójóváírást vehet igénybe. A túlvont adóelőleg visszakérésére a következő évi személyijövedelemadó-bevallásban lesz lehetőség. Az egyik pécsi festőszerszám-kereskedésben rendszeresen és szívesen foglalkoztatnak diákokat nyaranta -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!