Gazdaság

2016.11.22. 16:08

Már lányokat is keresnek a klasszikus gépipari szakmákba

A hagyományosan keresett fémipari, építőipari és egészségügyi szakmák mellé többek között a szőlész-borász is felkerült a baranyai hiányszakmák közé.

Kaszás Endre

A középfokon továbbtanuló fiatalok választását egyre gyakrabban befolyásolja a kamara által évente közzétett hiányszakmák listája. Gyerekek és szülők, segítő pedagógusok figyelnek arra, hogy a pályaválasztás a jövőbeli boldogulást is támogassa a fiatalok számára. A megyében sorra tartják a pályaválasztási börzéket, több cég nyílt nap keretében népszerűsíti szakmáit, ajánlott állásait.

A hat esztendővel ezelőtt indult gyakorlat szerint aki a munkaerőpiacon hiányszakmát jelentő szakirányt választ, az tanulmányi eredményétől függően extra ösztöndíjban részesülhet. Ennek mértéke havi 10 és 30 ezer forint között mozoghat. Az ösztöndíj folyósítása független a többi tanulói juttatástól, így például a tanulószerződés alapján járó összegtől is, azokkal tehát tovább növelhető a diákévek alatt elérhető havi juttatás. Így egy jól tanuló, és jó tanulószerződéssel rendelkező diák akár havi 60–70 ezer forintot is hazavihet tanulóévei idején.

A pályaválasztóknak segítenek a megyei kamarák honlapján elérhető listák, melyek alapján egyre többen választanak szakmát maguknak. A kedvezményezettek köre évről évre változik, a régióban viszonylag tartós a gépipari és az építőipari szakmák jelenléte a listán. A szakképzési szakemberek tapasztalatai szerint egyre több továbbtanuló, illetőleg szüleik is figyelnek a választott szakmák keresettségére, későbbi lehetőségeikre.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által frissen közzétett lista már a jövő tanév pályaválasztóit segíti. Érdekességként a hagyományosan keresett gépipari szakmák mellett rajta megjelent két agrárprofil is. Igazi különlegesség az is, hogy klasszikus fém- és gépipari szakmákra idén már nemcsak fiúk, hanem lányok jelentkezését is várják.

A 2017/2018. tanévre meghatározott ösztöndíjas szakmák Baranyában az alábbiak: ács, cukrász, családi gazdálkodó, eladó, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, gépgyártás-technológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, ipari gépész, karosszérialakatos, kőműves, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, mechatronikai technikus, női szabó, szőlész-borász, vegyész technikus, villanyszerelő, víz-, csatorna-, és közmű- rendszerszerelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!