Gazdaság

2013.01.03. 19:16

Már olcsóbban fűtünk, világítunk

Már hatályosak azok a kormányrendeletek, amelyek alapján januártól tíz százalékkal kevesebbet kell fizetni az áramért, a földgázért és a távhőért.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A tíz százalék valóban tíz százalék: ez derül ki a háztartások rezsire fordított kiadásainak csökkentését célzó kormányrendeletekből. Azok alapján a földgáz esetében január elsejétől tíz százalékkal kevesebb az alapdíj, 8,2 százalékkal kevesebbe kerül a köbméterenkénti díj, az úgynevezett készletezési díj pedig megszűnt. Az áram vonatkozásában a rendszerhasználati díj 1,6 százalékkal csökkent, egy egységnyi áram (KWh) ára pedig 8,4 százalékkal lett kevesebb.

A távhő fogyasztói ára egységesen (függetlenül attól, hol mennyibe kerül) tíz százalékkal csökkent.

A rezsi csökkenését a februárban érkező csekkeken érzékelhetjük, hiszen januárban még a decemberben érvényes díjszabások köszönnek vissza azokon.

Attól függően, hogy távhővel, avagy földgázzal fűtenek, a díjak esése egy átlagos család esetében azt jelenti, hogy 22–47 ezer forinttal kevesebbet kell rezsire fordítaniuk éves szinten.

Ellenőrzik

Munkacsoportot alakít a százalékos rezsiköltség-csökkentés ellenőrzésére a Fidesz országgyűlési frakciója. A cél, hogy a terheket valóban a szolgáltatók viseljék, tehát az, hogy az érintett cégek ne hárítsák át bevételkiesésüket a lakosságra, például más díjtételek emelésével. Ezzel kapcsolatban Rogán Antal frakcióvezető azt közölte, bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhetnek, ha úgy ítélik meg, hogy a szolgáltatók megpróbálják kijátszani a gáz, a villamos energia és a távhő előírt árcsökkentését.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!