Gazdaság

2009.04.22. 19:57

Még csak most tervezik az elkerülő utat

A tervezés fázisában van a Pécset és Szentlőrincet is elkerülő út, várhatóan 2010 vége felé kezdődhet az építés. A sztráda viszont jól halad.

Nyaka Szabolcs

Az elmúlt hónapokban többször is foglalkoztunk azzal a problémával, hogy ha elkészül jövő tavaszra az M6/M60-as sztráda, az Pécs kertvárosi részében újabb forgalmi nehézségeket okozhat. Az autópálya ugyanis véget ér az 58-as főútnál, így az autók egy része óhatatlanul beözönlik majd Pécs déli részére. Ez a kérdés is felmerült tegnap azon a konferencián, amelyet „Pécs elérhetősége 2010” címmel rendeztek.

A szakmai napon kiderült: az autópálya az ütemezésnek megfelelően halad, azaz 2010 tavaszára elkészülhet. Ennek fényében is különösen érdekesnek ígérkezett Szakács Béla előadása, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. területi irodavezetője ugyanis az M60-as továbbépítéséről, azaz a Pécset és Szentlőrincet is elkerülő útról beszélt. A szakember már az elején leszögezte: „az egyidejűség nagy valószínűséggel nem fog bekövetkezni”, azaz a sztráda előbb elkészül, mint az elkerülő.

Az irodavezető azt is hangsúlyozta, így nagy a veszély, hogy rázúdul Pécs városára a sztráda forgalma. Bár meglátása szerint az első fél-egy évben még nem érvényesül az autópálya szívóhatása – egyebek mellett a közlekedési forgalmat növelő befektetések sem érkeznek meg ilyen hamar.

Szakács Béla elmondta, a szakminisztérium tavaly rendelt meg a NIF Zrt.-től egy négy változatos tanulmánytervet a közlekedési probléma kezelésére. Ennek alapján a nyomvonal Pécsről indulna, s Kacsótánál térne vissza a 6-os főútra. A szakember közölte, várhatóan pénteken hirdetnek eredményt a tervezési pályázaton, a tervek elkészülte után kezdődhet a munka.

Arról is szólt, hogy két ütemben épülne az út, az első Pécs felől indulna, s ha az első szakasz Pécs alatt elkészülne, az már mérsékelhetné a forgalmat. A NIF Zrt. irodavezetője azt is elmondta, az elképzelések szerint 2x1 sávos út épülne úgy, hogy az továbbfejleszthető legyen 2x2 sávossá. Az útkereszteződések most szintben lennének, azok csak az esetleges bővítés során lennének átemelve egymáson. Előadása végén az is kiderült, mikor kerülhetne erre sor: a szakember úgy becsülte, a tervezés, pályáztatás lezárulta után, 2010 vége felé indulhatna az építkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!