Gazdaság

2013.07.17. 13:21

Minden egyes kiutalás előtt ellenőriz az adóhivatal

Akadt, akinél a bevallott jövedelem sem stimmelt, mások jogosulatlanul akartak kedvezményt igénybe venni, sőt fiktív adóbevallással is találkoztak a revizorok az idei adóbevallások kapcsán.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A visszaigénylést tartalmazó személyijövedelemadó-bevallások kiutalás előtti ellenőrzése az idén is kiemelt feladata volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Az egyik leggyakrabban előforduló hiba még mindig a bevallott, illetve a valójában megszerzett jövedelem közötti eltérés volt. Ez akkor fordult elő, amikor a magánszemély több forrásból, vagy különböző jogcímeken szerzett jövedelmet.

Továbbra is gyakori hiba, hogy az élet-, illetve nyugdíjbiztosítás feletti rendelkezési jog gyakorlása esetén nem szerepeltették a 2009. évi adóbevallásban érvényesített biztosítási kedvezménnyel növelt összeget. Az érvényesíthető adó-, illetve adóalap-kedvezmények esetében a leggyakrabban a lakáscélú hiteltörlesztés igénybevételét, valamint a családi kedvezményt szerepeltették jogosulatlanul, illetve kisebb arányban a halasztott tandíjkedvezményt.

A családi kedvezmény érvényesítésekor többször találkoztak az adóellenőrök olyan házastársakkal, élettársakkal, akik ugyanazon gyermek után érvényesítették külön-külön a kedvezményt, illetve megosztás esetén többször nem feleltek meg a feltételeknek, például a szülők nem közös háztartásban élnek, az egyik fél lakcímmel nem rendelkezik, a családi pótlékot a szülő egyedülállóként veszi igénybe.

Külföldi munkavállalásnál többen a külföldön megfizetett adóelőleget tévesen, a kifizetők által levont adóelőleg sorában tüntették fel, így a NAV adókülönbözetet állapított meg.
Az idén is találkoztak a revizorok olyanokkal, akik úgynevezett fiktív adóbevallás benyújtásával kívántak illegális jövedelemre szert tenni. Az érintettek az adóbírság mellett büntetőjogi eljárásra is számíthatnak.

Fura hibák: voltak, akik duplán is vallottak

A DÉL-DUNÁNTÚLI régióban a hivatal 817 vizsgálat során több mint 26 millió forint jogosulatlan kiutalását akadályozta meg. Térségünket tekintve összesen 345 770 darab személyijövedelemadó-bevallást nyújtottak be az ügyfelek. A hibás bevallások száma viszonylag csekély, hiszen javításuk folyamatos az ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszeren keresztül és az ügyfélszolgálatokon egyaránt.

A hibák jellemzően az aláírás hiányából, a családi kedvezmény igénybevételének, megosztásának helytelen feltüntetéséből, az önkéntes pénztári rendelkezések helytelen kitöltéséből, a kifizetők által levont, illetve az adózó által befizetett adóelőleg helytelen szerepeltetéséből adódtak. További tipikus hiba volt az szja-bevallások duplasága, vagyis, hogy be lett adva a 1253-as személyijövedelemadó-bevallás, és emellett például a munkáltatói adómegállapítás vagy 1253 adónyilatkozat vagy 1253E egyszerűsített bevallás is.

Nem érdemes kockáztatni a bírságot

Azok az adózók, akik a bevallási határidő után a NAV felszólító levelére sem tettek eleget bevallási kötelezettségüknek, akár 200 ezer forintos pénzbírságra számíthatnak. A hivatal levélben értesíti azokat az adózókat is, akiknek valamilyen hiba, hiányosság található a bevallásában.

Erre érdemes gyorsan reagálni, főként, ha visszaigénylő az illető. Ugyanis abban az esetben, ha a bevallás hibás vagy hiányos, csak a pótlás, illetve javítás időpontjától ketyeg a NAV harminc napos kifizetési határideje. Az egy százalékos felajánlás is csak így érhet célba.

Idén minden eddiginél többen éltek a részletfizetési lehetőséggel. Ha a bevallott fizetendő személyi jövedelemadó nem haladja meg a 150 ezer forintot, igényelhető volt a pótlékmentes részletfizetés kedvezménye. A kötelezettség hat részletben teljesíthető, ezek még hátralévő határideje: július 22., augusztus 21., szeptember 20., október 21.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!