Gazdaság

2014.06.17. 19:14

Mindenki a szigetvári paradicsomot keresi - de vajon azt is kapja?

Nem is a földbe ültetik a palántát az üvegházakban, mégis sokan keresik a „szigetvári paradicsomot” a finom íze miatt.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

„Nem is terem annyi paradicsom Szigetváron, mint amennyit itt árusítanak. Szinte mindenki ezt keresi, ezért a legtöbb paradicsomra csak ráírják, hogy szigetvári” – hallottuk két vásárló beszélgetését a pécsi vásárcsarnokban. Annyi bizonyos, hogy valóban sok helyen látható ez a kiírás. De valójában mennyi paradicsom terem Szigetváron az üvegházakban? – kérdeztük Illés Gábortól, a Szeszico Kft. Szigetvári Kertészetének vezetőjétől.

– Évente nyolc hónapon keresztül – márciustól októberig – egész Pécset képesek lennénk paradicsommal ellátni – mondta a telepvezető. – A megtermelt zöldség felét a régióból vásárolják fel a kereskedők, a viszonteladók és a nagybani piacok, a másik fele a budapesti nagybanira kerül.

Az üvegházban kellemes klíma és optimális páratartalom uralkodik, csaknem öt méter magas madzagra kúsznak fel a paradicsomok szárai, amelyek katonás rendben sorakoznak egymás mellett. Bokamagasságban az elhúzott és lecsupaszított szárak tekergőznek, felettük az érett, szépen pirosló paradicsomok sorakoznak, kicsit feljebb a nagyméretű zöldek, még feljebb az apró zöldek, legfelül pedig a sárga virágok. Ahogy beérik egy-egy szinten a paradicsom, úgy helyezik át a tartó madzagokat fél méterrel odébb, a következő tartóra, és lefelé is engednek rajta fél métert, a szárat pedig a padozatra fektetik. A termelési szezon végére a növény szára eléri a 12–14 méteres hosszúságot.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön megszokta nézni, hogy honnan hozták a friss zöldséget, gyümölcsöt?
---------------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 4-5 méter magasra fut fel a paradicsom az üvegházban (fotó: Hajdu Zsolt)
[/caption]

– Minden tőhöz külön vezetéken juttatjuk el a tápoldatot, ezt a számítógép-vezérlésű öntözőgép állítja össze, a napsütés, a páratartalom, a külső és belső hőmérséklet figyelembevételével, akárcsak a termálvizes fűtést, a szellőztetést és a belső levegő áramoltatását is automatika vezérli – magyarázta a telepvető.

További részletek a keddi Dunántúli Naplóban. A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!