Gazdaság

2011.03.20. 19:50

Német-osztrák zöld a magyar munkavállalóknak

Májustól megnyílik a magyarok számára a német és osztrák munkapiac. Az osztrák cégek többsége szereti a magyar munkavállalókat.

Kaszás E. (DN)

Miközben a harmincháromezret meghaladó regisztrált állástalannal a megyében rekordot dönt a munkanélküliség, a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal együttműködve – többek között a lapunkban is megjelent – magyar nyelvű felhívásban tájékoztatja a munkavállalókat a kinti lehetőségekről. Nem kell tehát különösebb jóstehetség az elvándorlás megindulását megjövendölni. A tömeges érdeklődésre annál is inkább lehet számítani, mivel a nemzetiségi gyökerek miatt a megyében az átlagnál lényegesen többen beszélnek németül.

--------------------------------------------------------------------------
A baranyai munkaerőpiaccal, munkanélküliséggel kapcsolatos cikkeket ITT olvashatja egybegyűjtve.
--------------------------------------------------------------------------

Németországba a május elsejei nyitás kapcsán elsősorban a vendéglátóiparba keresnek munkavállalókat – szakácsokat, felszolgálókat, konyhai kisegítőket, szobalányokat –, de jó eséllyel számíthatnak munkalehetőségre az építő- és gépipari, valamint egészségügyi szakmák képviselői is.

Miközben a német munkaerőpiacon a várható lengyel invázióval kell megküzdeniük a magyar jelentkezőknek, az ugyancsak megnyíló osztrák gazdaságban a cégek csaknem kétharmada úgy foglalt állást, hogy magyar munkaerőt akar foglalkoztatni. Nyugati szomszédainknál a legnagyobb kereslet az ipari és kereskedelmi szektorban várható, valamint bizonyos irodai vagy technikai területeken. Ezenkívül jelentős igény mutatkozik a magyar munkaerő iránt az építőiparban és a mezőgazdaságban is.

A lakhatás a drága, mondják a már kint dolgozók

Egy bajor sörözőben egy felszolgáló bruttó 1861 eurót keres havonta, ami a jelenlegi árfolyamon átszámítva több mint 506 ezer forint. Ugyanitt egy szakácsnak havi bruttó kétezer eurót (544 ezer forintot) kínálnak. Ezért a pénzért hetente öt napot, vagyis heti negyven órát kell dolgozni. Ausztriában ugyanilyen munkakörökben valamivel kisebbek (1300– 1400 eurósak) a kereseti lehetőségek, ugyanakkor még egy szakképesítést nem igénylő szobaasszonyi munkakörben is megadják a kvázi minimálbérnek számító 1100 eurót.

Nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy egy dolog a kereset és egy másik a megélhetés. Egy több éve Németországban dolgozó mérnök úgy nyilatkozott lapunknak, hogy nem is a napi fogyasztási cikkek, ruhaneműk beszerzése a megterhelő, mert azok hasonló áron, néha olcsóbban elérhetőek, mint itthon. A legnagyobb tétel a lakhatás. Egy kevéssé jó helyen levő városban is legalább ezer euróba kerül egy komplett (nappalival, két hálóval rendelkező) lakás bérlése havonta. A kint hosszabb távra berendezkedőket ugyancsak meglepetésként érheti több szolgáltatás – egészségügy, autójavítás, testápolás, fodrász, kozmetikus – drágasága.

Állásbörze Pécsett

Hogy mennyire konkrét a német nyelvterület munkaerő-igénye, azt az is bizonyítja, hogy a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közös szervezésében toborzást is tartanak március 24-én Pécsett, a munkaügyi központ  pécsi kirendeltségén (Zrínyi u. 11.). Az elsősorban a vendéglátó-ipari állásokra fókuszáló börzén az érdeklődők szerteágazó tájékoztatást kapnak a lehetőségekről. Az előzetes tájékoztatás szerint az interjúk német nyelven zajlanak, ezért kizárólag a nyelvet jól beszélőkre számítanak. Az álláskeresés sikerét elősegíti a német nyelvű szakmai önéletrajz, a végzettséget igazoló dokumentumok előkészítése.

Ápolók, orvosok

Míg korábban az éves foglalkoztatási kvóta – országos szinten alig 3000 fő –, illetve a szigorú engedélyek szabtak gátat az egészségügyi dolgozók németországi munkavállalásának, most ezen a területen is liberálisabb eljárás várható. Nem véletlen, hogy a magyar  lapokban egyre nő a német nyelvű felhívások száma: orvosokat, szakápolókat, kórházi ápolónőket, illetve házi betegápolókat keresnek. Érdekes, hogy ezzel szemben a hazai egészségügyben éppen a létszám csökkentését helyezték kilátásba. Jellegüknél fogva ezeknél a munkaköröknél elvárás a német nyelv jó ismerete, enélkül nem is érdemes próbálkozni.

Címkék#Pécs#Bóly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!