26°
26°
16°

Nemzetközi újdonság a baranyai cég fejlesztése

A környezeti terhelést csökkentő kutatás-fejlesztési projektbe fogott egy baranyai vállalkozás: a komlói Rák Antenna Gyártó Kft. biológiailag lebomló műanyagot fejleszt konzorciumi partnereivel.

Jelentősen hozzájárulna a környezeti terhelés csökkentéséhez a Rák Antenna Gyártó Kft. A baranyai vállalkozás az intelligens szerszámokat fejlesztő, debreceni Plastic-Form Kft.-vel közösen dolgozik a biológiailag lebomló, a kukorica keményítőjéből készült műanyagok ipari felhasználhatóságot célzó kutatás-fejlesztésén. Mindezt egy sikeres pályázat is támogatja: a mintegy 780 millió forintos projekt hatvan százalékban uniós forrásból finanszírozott.

– Olyan technológiát fejlesztünk ki, amely megalapozza az ipari felhasználási és minőségi követelményeknek megfelelő biológiailag lebomló, úgynevezett PLA-alapú műanyagok fröccsöntéssel történő feldolgozását – tájékoztatott Rajnai Norbert ügyvezető. – Úgy látjuk, hogy el kell indulni a környezettudatosság és a kisebb környezeti terhelés felé, mert ez a jövő.

A műanyag lebomlási ideje akár 250–500 év is lehet, ám a most fejlesztett termék akár két hónap alatt lebomlik, ha megkapja a megfelelő hőmérsékletet, vizet és baktériumtenyészetet. Rajnai Norbert példaként említette, hogy az Európai Unió egyes országaiban néhány év múlva a tömegétkeztetésnél az evőeszközök már csak ilyen anyagból lehetnek majd.

– A biológiailag lebomló műanyagot a csomagolóipar nagymértékben használja – tette hozzá az ügyvezető. – Arra vállalkoztunk, hogy olyan terméket fejlesztünk, amit tömeggyártási körülmények közt, gazdaságosan úgy tudunk előállítani, hogy elérjük az olyan kívánt tulajdonságokat, mint az éghetőség csökkentése, a hőtűrés növelése, az ütésállóság növelése vagy a szálerősítés. A cél, hogy minél jobban felhasználható legyen minél több területen.

A Rák Antenna Kft. Kelet-Európában elsőként vásárolt egy új szabadalom, kutatás fejlesztés alapján épített műanyag fröccsöntő gépet, amellyel úgy lehet műanyagot gázzal dúsítani, hogy közben a műanyagba kevert szálakat (szálerősítés) nem töri össze. A nemzetközi újdonságot jelentő kutatás-fejlesztés során vizsgálják majd többek közt a műanyag festhetőségét, napfényállóságát és feldolgozhatóságát. Rajnai Norbert kiemelte: a kedvező tulajdonságok kialakítását célzó kutatások mellett speciális fröccsöntő szerszámok előállítását is tervezik.

– Több olyan újdonságot használunk fel a továbblépéshez, ami eddig nem állt rendelkezésünkre – emelte ki Rajnai Norbert. – A célpiacunk először Nyugat-Európa, ahol egyelőre magasabb a környezettudatosság, de arra számítok, hogy néhány év múlva talán elő fogják írni, hogy bizonyos termékek bizonyos százaléka ilyen anyagból készüljön: járműveknél, burkolatoknál, belső alkatrészeknél, csak hogy néhány példát említsek.