Gazdaság

2007.09.11. 17:15

Nyáron elmaradtak a turisták

Felemásan alakult eddig az idegenforgalmi szezon a megyében. Míg az év első öt hónapjában bővült a vendégforgalom, a nyáron a bel- és külföldi turisták is elmaradtak. A hagyományosan erős ősz még javíthat az idei mérlegen.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Májusig a bel- és külföldi vendégforgalom biztatóan alakult, a nyár folyamán azonban az egész év teljesítményét lerontó visszaesés következett be. Különösen július–augusztusban tapasztaltunk erőteljes forgalomcsökkenést, aminek hátterében az idei nyári nagy meleg, illetőleg az áll, hogy a térség nem rendelkezik turistavonzó vizes attrakcióval – értékelte az eddigi szezont Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Marketing Igazgatóságának vezetője.

A szakember elmondta, hogy Baranyával, a dél-dunántúli térséggel szemben azok a vetélytársak is előnyben vannak, amelyek természetes víz hiányában már korábban megkezdték a nagy élményfürdők fejlesztését. A már említett okokból sajnálatos módon a belföldi turistaforgalom is visszaesett ebben az esztendőben.

Megyénkbe továbbra is Németországból, Ausztriából, Csehországból, Olaszországból és Hollandiából érkezik a legtöbb látogató. Az idei szezon meglepetése, hogy a csehek az osztrákokat megelőzve feljöttek a második helyre, a németek mögé. Ez elsősorban a harkányi fejlesztéseknek, eredményes népszerűsítési kampányoknak köszönhető. A fürdőváros szolgáltatói nem csak aktív szereplői a kinti turisztikai vásároknak, a fokozott érdeklődésre reagálva cseh nyelvű kiadványok készülnek, cseh nyelvű idegenvezetést vállalnak.

A szakma egybehangzó véleménye szerint a megye erőssége továbbra is a kulturális, a bor- és a gyógyturizmus. Ezt igazolja, hogy a dél-dunántúli régió regisztrált vendégéjszakáinak 55 százalékát a baranyai megyeszékhely, illetve 25 kilométeres körzete adja. Az adat még többet mond, ha tudjuk, hogy Kaposvár 4, Szekszárd 3 százalékkal részesül a vendégforgalomból.

A Baranyába, Dél-Dunántúlra irányuló külföldi vendégforgalom legaktívabb küldőországainak külképviseletei számoltak be tapasztalataikról tegnap Pécsett. Egybehangzó megnyilatkozásuk szerint a legnagyobb érdeklődés az egyházi, világörökségi emlékhelyek, a bor- és a termálturizmus iránt tapasztalható. Újvári Ágnes, a Magyar Turizmus Zrt. hálózati igazgatója szerint minden bizonnyal növeli majd a forgalmat az EKF-program megvalósulása. Utóbbi tartalmi elemeit szeretnék megismertetni a külképviseletekkel októberben, egy kétnapos értekezlet keretében. Az EKF-attrakciók népszerűsítésére a tervek szerint a régió hangsúlyosabb marketing-költségvetést kap majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!