Gazdaság

2011.01.27. 10:23

Olcsó, közművesített telkek Pécstől öt percre

A folyamatosan fejlődő Romonyán az önkormányzat alakított ki közművesített telkeket, amelyeket kedvezményes áron kínálnak. Az ide költözőket további kedvezmények is megilletik. A város mindössze öt kilométer, a házak fölött ide látszik a tévétorony. (x)

BAMA

A Pécstől mindössze öt percre lévő Romonyán nyolc évvel ezelőtt kezdték meg az önkormányzati telkek kialakítását. Ennek eredményeként az elmúlt években folyamatosan nőtt a lakosság létszáma, illetve egyre több fiatal költözött a településre. A Barackos lakóparkban mind a negyven telek elkelt azóta – egyetlen kivétellel –, illetve a legtöbb helyen a házak is megépültek.

Az 1200 négyzetméteres ideális fekvésű, közművesített telek ára 4,8 millió forint. A település túlsó felén is kínál eladásra közművesített telkeket az önkormányzat, az ötből egyet már megvásároltak. A panorámás területek 30 százaléka beépíthető szabadon álló beépítési móddal. A 900 négyzetméteres telkekért mindössze 4,4 millió forintot kérnek. Az önkormányzati bérlakásban pedig az építkezés idejére egy családnak tudnak „ideiglenes” szállást biztosítani.

Herman József polgármester kiemelte, hogy az alig ötszáz főt számláló faluban nem vezetett be az önkormányzat sem telekadót, sem házadót, mindössze kommunális adót szednek be az itt élőktől, azonban a szemétszállítási díjat az önkormányzat fizeti. Nemrég megszüntették a helyi iparűzési adót, többek között ezzel kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy például a szállítmányozással, fuvarozással, egyéb tevékenységgel foglalkozó vállalkozások közterheit csökkentsék.

Szintén kedvezmény, hogy az újszülöttek után is fizet támogatást a hivatal, 50 ezer forintot kapnak a boldog szülők. A faluban óvoda is működik, illetve a közelmúltban a körjegyzőség szomszédságában kihelyezett a Mecsekvidéke Takarékszövetkezet egy bankautomatát. A buszközlekedés is nagyon jó, naponta 44 járatpár érinti a települést.

- A falu legfőbb értékét szerintem mégsem ez jelenti, hanem az itt élők munkaszeretete, összetartása, és az a segítőkészség, amivel az ide költöző családokat fogadják – mondja a polgármester. Jó kezekbe került a közösségi élet szervezése, újjászerveződött a néptáncegyüttes, az ifjúsági klubban pedig konditerem működik. Ezáltal minden adott ahhoz, hogy az újonnan telket vásárlók is nagyon rövid időn belül teljes értékű polgárnak érezzék magukat a közösségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!