Gazdaság

2015.04.13. 17:42

Online pénztárgép: szigorúan bünteti a hiányosságokat a NAV

Büntetések, üzletbezárások kísérik a NAV online pénztárgépekre fókuszáló ellenőrzéseit. Immár több mint másfél éve kötelező a gépek használata, de még mindig sok a szabálytalanság.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A NAV legutóbbi ellenőrzés-sorozatának egy kedvelt pécsi belvárosi étterem esett áldozatul. Bár ajtaján a szűkszavú tájékoztatás csak annyit közöl, hogy „az üzletet az adózási jogszabályok megsértése miatt a NAV bezárta”, a lapunkhoz eljutott információ szerint a vendéglőnek is az online pénztárgép rendeltetésszerű és szabályos használatával gyűlt meg a baja.

Az étterem példája nem egyedi, ugyanis kereskedők, szolgáltató vállalkozók is nagy számban jelezték, hogy megbüntették őket az pénztárgépre kíváncsi revizorok. A jelenség aktualitását alátámasztják a számok is.

A hivataltól kapott tájékoztatás szerint idén 960, online pénztárgépekre vonatkozó, adatgyűjtésre is kiterjedő ellenőrzést végeztek a NAV baranyai munkatársai, de hasonló intenzitással zajlanak az ellenőrzések Tolnában is. Nagyjából minden harmadik esetben állapítottak meg valamilyen mulasztást. Mulasztási bírságot legtöbbször az alábbi hibák miatt szabtak ki: online pénztárgép hiánya, pénzkivételt, betétet igazoló számviteli bizonylat kiállításának elmulasztása, nyitó pénzkészlet rögzítésének elmulasztása.

Mint a NAV illetékeseitől megtudtuk, a mulasztási bírság összege egymillió forintig terjedhet. A térségben – az eddigi gyakorlat szerint, a jogszabálysértés súlyosságától függően – 100 ezertől 300 ezer forintig terjedő bírságot állapított meg az adóhatóság.

Telephelybezárásra csak a legsúlyosabb szabályszegések – például online pénztárgép nélküli működés – esetén kerül sor, Baranya megyében 2014-ben és 2015-ben eddig 15 esetben kellett ezt a szankciót alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!