Gazdaság

2013.06.05. 13:53

Ötszázan csak a határidő napján kértek adónyomtatványt

Sokan az utolsó (utáni) pillanatra hagyták az adóbevallást.

K. E. (Dunántúli Napló)

A régióban 306 533-an teljesítették határidőre az adóbevallásukat, mintegy ötvenezerrel kevesebben, mint az elmúlt évben – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tegnapi sajtóbeszélgetésén Pécsett. Mint Huber Éva, a NAV régiós főigazgatója kiemelte, a különbség adódhat az emberek jövedelmi viszonyának változásából, ugyanakkor várhatóan jelentős azoknak a száma is, akik elmulasztották teljesíteni kötelezettségüket. A számokon változtathat, hogy június 10–11-e a munkáltatói adóbevallások beérkezésének határideje.

– Rendkívüli jelenség volt, hogy a pécsi központi ügyfélszolgálaton a határidő lejártának napján több mint ötszáz bevallási nyomtatványt vettek fel, arról nincs tudomásunk, hogy a dokumentumokat le is adták-e aznap – mondta a főigazgató.

A bevallást elmulasztók még a közeli hetekben számíthatnak arra, hogy felszólító levélben keresi meg őket a NAV. Akik erre sem reagálnak, azok 100–200 ezer forintos bírságra számíthatnak. Érdeklődésünkre kiderült, hogy a késedelmes bevallókat viszont nem szokta büntetni a hivatal.
Az idei esztendőben lényegesen visszaesett a visszaigénylő ügyfelek száma – részben ennek is tudható be, hogy azok az adózók, akiknek fizetni kellett, a legutolsó pillanatig halogatták bevallásuk benyújtását. A visszaigénylők, amennyiben hiánytalan és hibátlan a benyújtott bevallásuk, az átvételtől számított harminc nap múlva számíthatnak pénzük kiutalására.

Idei fejlemény, hogy a régió adózói közül egyre többen éltek a könnyítést jelentő részletfizetés kedvezményének lehetőségével. Mint elhangzott, a megszűnő kedvezmények miatt nőtt a még befizetők száma, akik 150 ezer forint alatt kérhették a hathavi részletfizetést. Bár még nincsenek végleges adatok, idén megnövekedett az egyszázalékos felajánlások száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!