Gazdaság

2008.01.28. 13:36

Panelprogram, másképp

Február elsejétől jelennek meg az új panelpályázatok, és az előzetes bejelentések szerint már más építésű házak is igényelhetnek forrást. Ellenben több feltétel változik.

Nyaka Szabolcs

Ahogy arról már beszámoltunk, tavaly tavasz óta „lesik” a lakóközösségek, mikor jelenik meg az új panelpályázati kiírás. Nos, erre csaknem egy évet kellett várni, hiszen 2008. február elsejétől lesznek hozzáférhetők a kiírások.

Az elmúlt időszak ugyanis azzal telt el, hogy alaposan átalakították a támogatási rendszert. Új néven fut a jövőben, az „Új Magyarország Lakásfelújítási Program” hangzatos elnevezést ötlötték ki az illetékesek. A módosítás ugyanakkor azt is jelenti, hogy nemcsak a panelprogram, hanem egyéb elemek, így például az öko-program, a kéményfelújítási támogatás, az energetikai korszerűsítés is ebbe a kalapba került.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az új programban már nem csak iparosított technológiával épült lakások kaphatnak támogatást
[/caption]A panelprogram számos új feltétellel startol februártól – derül ki a szaktárca tájékoztatójából. A lakásonkénti támogatás 500 ezerre nő, ugyanakkor az épületszigetelés feltétele a fűtésszabályozás és -mérés megléte, fontos egyebek mellett a tűzvédelem, ráadásul a nyertes pályázók öt évig kötelesek adatot szolgáltatni az energiafogyasztásukról. Korábban az Önkormányzati Minisztériumnál arról tájékoztattak, hogy az ellenőrzési funkciót erősíteni akarják a korábbiakhoz képest – ezt szolgálhatja ez a követelmény.

Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, egyelőre nem tudják, mennyiben befolyásolja a már elkészült, esetleg tartaléklistára került korábbi pályázatokat a feltételek változása. Majd február elején, a kiírás megjelenésekor derül ki számukra, milyen pontokon kell módosítani a korábbi anyagokon. Az elnök emellett közölte, továbbra is nagy az érdeklődés a pályázat iránt, s már a nem panelokban élők részéről is.

Nagy Emil hangsúlyozta, a régebben épült tégla társasházak korszerűsítése, szigetelése is indokolt lehet, de erre eddig nem volt mód, amit sérelmeztek is. Nekik lehet talán jó hír, hogy a kormányzat által nyilvánosságra hozott tájékoztatóban az szerepel: az 1994 előtt épült lakóingatlanok, társas- és családi házak az energetikai korszerűsítési programból nyerhetnek forrást hőszigetelésre, nyílászárókra, fűtési és melegvíz-rendszer modernizációra. Ez a lehetőség szintén februárban indul.

A pécsi panelek jelentős része már megújult

A panelprogramot 2001-ben, még a polgári kormány idején indították el, azóta az egyik legsikeresebb ilyen támogatási módként működik. A projekt annak idején a Magyarországon összesen mintegy 190 ezer iparosított technológiával épült lakás korszerűsítésére indult el, az állami támogatás összesen 34,4 milliárd forint volt.

Pécsett is nagy sikere volt a lehetőségnek, hiszen az elmúlt években a több mint 27 ezer panellakás nagyobb része már új köntöst kapott. (Nem véletlen, hogy az elmúlt évben is sokan várták a pályázati kiírást, ami végül a 2008-as esztendőre csúszott át.) A pécsi önkormányzat is folyamatosan támogatta a települési önrésszel a beruházásokat, s erre idén is lesz a hírek szerint lehetőség.

Bár a pécsi büdzsét csak ezután fogadják majd el, ám az sokatmondó, hogy a tavaly elfogadott költségvetési koncepcióban, alapvetésben már szerepel e célra egy több százmilliós tétel.

Pécsett is nagy sikere volt a lehetőségnek, hiszen az elmúlt években a több mint 27 ezer panellakás nagyobb része már új köntöst kapott. (Nem véletlen, hogy az elmúlt évben is sokan várták a pályázati kiírást, ami végül a 2008-as esztendőre csúszott át.) A pécsi önkormányzat is folyamatosan támogatta a települési önrésszel a beruházásokat, s erre idén is lesz a hírek szerint lehetőség.

Bár a pécsi büdzsét csak ezután fogadják majd el, ám az sokatmondó, hogy a tavaly elfogadott költségvetési koncepcióban, alapvetésben már szerepel e célra egy több százmilliós tétel. Az új programban már nem csak iparosított technológiával épült lakások kaphatnak támogatást -->

Címkék#Nagy Emil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!