Gazdaság

2007.08.16. 08:12

Pang a kerékpáros turizmus, pedig bringát is adnának

Több tízmillió forint áramlott az utóbbi években a kerékpáros turizmusba, mégsem történt átütő erejű változás. Pályázaton nyert biciklik porosodnak kicsomagolatlanul a raktárban, közben képzett túravezetők várják, hogy végre használhassák tudásukat.

Sz. A. (Dunántúli Napló)

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén mindössze százötven-kétszáz kerékpáros turista fordul meg évente. Wágner László tájegységvezető megerősítette értesülésünket, miszerint az intézmény által pályázaton nyert biciklik kihasználatlanok, érdeklődés híján a raktár mélyén sorakoznak kibontatlanul.

A kerékpáros túravezetőknek sincsen könnyű dolguk. A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség hiába fordított fejenként több százezer forintot biciklis túravezetők képzésére, úgy tűnik, egyelőre nincs igény ilyen típusú szolgáltatásra. A képzés az 57 millió forint összköltségvetésű „Három folyó kerékpáros túraútvonal” projekt egyik elemeként valósult meg.
Laszinger Imre harkányi túravezető lassan egy éve van birtokában az oklevélnek, ez idáig azonban egyszer sem tudta hasznosítani tudását. Hasonló tapasztalatokról számol be a pécsi Kisgyörgy Péter is, akinél az elmúlt év mérlege csupán egy-két érdeklődő telefon volt.

Mindezek ellenére van, aki hiszi, a kerékpáros turizmus fénykorát éli, vagyis élhetné, ha megfelelő hírverést kapnának azok a szolgáltatások, amelyekben esetenként százezres, vagy milliós pályázati pénzek fekszenek. Baronek Jenő, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke szerint van igény a kerékpáros turizmusra, az más kérdés, hogy nem megfelelő a szolgáltatások mögötti propaganda.

A Pécsi Túrakerékpáros Szövetség elnöke, Novotny Iván is optimista. Bár elismeri, hogy a kerékpáros turizmus gyerekcipőben jár, bízik benne, hogy a befektetések megtérülnek, és mind többen választják majd kikapcsolódásként a kerékpáros túrák semmihez sem fogható hangulatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!