Gazdaság

2009.12.13. 22:48

Pécsi elkerülő - akár útlezárással is tiltakoznak a pellérdiek

Forgalomlassító demonstrációkat tartanak már a tavasztól Pellérden, a jelenlegi tervek szerint ugyanis komoly terhelést jelent majd a falunak az M60-as autópálya le- és felhajtó forgalma.

Babos Attila

„Kilátástalan helyzetben vagyunk mindaddig, amíg nem születik legalább átmeneti, de megnyugtató megoldás a számunkra” – mondja Metzing József, Pellérd polgármestere. Nem kérdéses ugyanis, hogy Pellérd a legnagyobb vesztese lehet annak a bizonytalan idejű időszaknak, amíg nem épül meg a Pécs és Kacsóta közti, megígért gyorsforgalmi út.

Ezen az sem változtat, hogy a közelmúltban a Parlament további ötszázmillió forintot szavazott meg az út újratervezésére, ami sokak szerint a kisajátításokra már nem lesz elég, pedig a területek 40 százaléka már az államé lehet. A Barcs irányába, vagy onnan a pogányi csomópontba tartó, az autópályát használó közúti tranzitforgalom ugyanis jó eséllyel Pellérd felé veszi majd az irányt, hogy átszelve a községet, rátérhessen a 6-os útra – hangsúlyozza a polgármester.

A térképet ide kattintva nézheti meg nagyobb méretben.

Ha pedig elkészül az az 1,8 kilométeres, az M60-as sztráda folytatását jelentő gyorsforgalmi útszakasz, amelyre már megvan a szükséges anyagi fedezet, és amely enyhítheti Pécs-Kertváros átmenő forgalmát, bizonyára mindenki, aki a meghosszabbítás után hajt fel vagy le az autópályáról, akkor Pellérden át éri el a 6-ost – vélekedik Metzing József.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A nyugati elkerülő út Kertváros szélén: a 6826-os úttal összekötve elterelhetnék Pellérdről a forgalomat
[/caption]

Egy átmeneti megoldással azonban sokat enyhíthetnének a község e szempontból rózsásnak ma sem nevezhető helyzetén, egy mintegy egy kilométeres elkerülő, vagy inkább, rávezető út megépítésével, amely a 6826-os utat, a Keszü alatti végpontját kötné össze a Pécs-Plázánál a nyugati elkerülő úttal. Ekkor tovább növekedne ugyan a ma sem veszélytelen elkerülő forgalma, ám nem menne át ezernyi személy- és teherautóval több egy élő községen. Amíg erre nem születik megnyugtató megoldás, a tavasztól akár forgalomlassító demonstrációkat tartanak majd a pellérdiek.

Dr. Győrvári Márk szentlőrinci polgármester szerint kompromisszumos megoldás csak az lehet, hogy mielőbb megépítik a Kacsótáig vezető gyorsforgalmi út egyik oldalát.

„Budapesten talán azt gondolták, hogy farkast kiáltó juhászok vagyunk, mi, akik hosszú évek óta mondjuk, hogy a várva várt M6-os és M60-as sztráda átadásával hatalmas problémát is a nyakunkba zúdítanak, ha nem építik meg az elkerülő utat, az M60-as sztráda folytatását Kacsótáig” – dobja fel a labdát dr. Győrvári Márk, Szentlőrinc polgármestere. Majd le is üti: „tavasztól azonban valóban itt lesz az a bizonyos farkas, 2010 végétől pedig egy egész falka”.

Nem vitás ugyanis szerinte, hogy a jelenleg is tarthatatlan helyzet a 6-os úton, Pécsről nyugatra, Szentlőrinc felé sokat romlik a sztráda márciusi átadásával, hisz jelentősen növekedhet majd a Barcs irányába tartó közúti tranzitforgalom. Azt pedig a kétszer egysávos főút, melyen szinte már ma is csak lépésben lehet haladni a csúcsidőszakokban, nem fogja bírni – érvel tovább.

Ha pedig 2010 végétől megkezdi üzemelését az évi egymillió tonna cementet előállító királyegyházai gyár – márpedig Kővári József, a Nostra Cement Kft. ügyvezetője szerint ők egy év múlva elkezdik a termelést – naponta 400-800 kamion kel útra a 6-os úton. Mindemellett dr. Győrvári Márk szerint még mindig nincs késő, álláspontja szerint ugyanis egy, másfél évet úgy el lehet viselni, ha tudják, sínen van az elkerülő út ügye. Mindeközben Pellérden azt tervezik, hogy forgalomlassító demonstrációkat tartanak tavasztól.

Az ügyben kerestük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, de ők azt mondták, nem ők az illetékesek, az akként megjelölt Közlekedési Minisztériumból pedig ígéretük ellenére sem érkezett válasz hozzánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!