Gazdaság

2011.02.14. 14:46

Ráfizetnek a gázfogyasztásra

– Másodrendű állampolgárokként kezelik a gázár megállapítása szempontjából a társasházakban és lakásszövetkezetben élők nagy részét – állítja Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke.

Babos A.

Ez véleménye szerint egyértelmű az új szabályozás ismeretében, amely miatt a szövetkezet országos vezetése meg is kereste már az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot – egyelőre nem sok eredménnyel.

Nagy Emil érthetetlennek gondolja, hogy azokban a társasházakban, ahol saját gázkazánnal oldják meg a vízmelegítést, a lakók nem érvényesíthetik immár a lakossági felhasználók számára legkedvezőbb árakat. Ezt azok kaphatják meg, akik évente legfeljebb 1200 köbméter gázt fogyasztanak. De nem jár nekik a gyerekek utáni gázfogyasztási kedvezmény sem.

A lakásszövetkezeti elnök kiemelte, nemhogy nem kerülhetnek e társasházakban élők a legkedvezőbb kategóriába, de ezekben a lakásokban még 4,9 százalékkal növekedett is 2011-től a gáz ára. Ez véleménye szerint akkor is bosszantó, ha az emelés átlagosan mindössze havi 200-250 forint pluszt jelent a családoknak. Nem kevesen vannak azonban, akiknek ez is fájdalmas veszteség.

A társasházi lakásokban legtöbbször csak a konyhai gáztűzhely működik földgázzal, és egy átlagos panellakás méretű gázfűtéses lakásban – ahol a helyiségek fűtését és a vízmelegítést is földgázzal oldják meg – az esetek többségében nem éri el a fogyasztás éves szinten az 1200 köbmétert.

Az átalánydíjas, mérőórával nem rendelkező társasházakban a kedvezmény elvileg érvényesíthető, de csak az egész épület vagy a lakásszövetkezet számlájában, ami viszont azt jelenti, hogy a gyakorlatban ez nem alkalmazható, ezt nem vállalhatják fel a lakásszövetkezetek és a közös képviselők – mondta végül Nagy Emil.

A mérőóra felszerelése túlságosan sokba, akár százezer forintba is kerülhet

Nagy Emil arról is szólt, hogy a társasházak gázfogyasztásának problematikája örökzöld téma, hisz a mostani változtatástól függetlenül is túl sokat fizetnek a panelekben élők. Az átalány havi díja nagyjából négyezer forint havonta, ami – ha felszorozzuk 12 hónapra – nem, vagy nem sokkal marad el az elnök álláspontja szerint egy hasonló méretű gázfűtéses lakás éves energetikai költségeitől. Mindemellett a válasz a mindenkori kormányok oldaláról mindig az volt, hogy a panelekben élők a mérés hiánya miatt valószínűleg mértéktelenül pazarolják a drága gázt, tudtuk meg.

Elviekben persze nincsen akadálya a gázórák felszereltetésének a panelekben sem, ám annak költsége a lakókat terheli. Beszéltünk egy gázszerelővel, és az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.-vel is. Kiderült, társasházak és egyes lakók is próbálkoztak már korábban is azzal, hogy mérhetővé teszik a gázfogyasztást, de eddig mindig meggondolták magukat. Ha ugyanis, mondjuk, lakásonként lenne gázóra, annak költsége családonként hatvantól több százezer forintig is terjedhet. Az E.ON-nál arra, hogy az átalánydíj túl magas, azt mondták, azt országos jogszabály határozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!