Gazdaság

2009.07.31. 17:40

Rokkantnyugdíj: új számítás

A rengeteg panaszra reagálva a döntéshozók egyszerűsítették a rokkantsági nyugdíj melletti maximális kereset számítására vonatkozó szabályokat. Egyelőre nincs arról adat, hogy júliustól hány rokkantnyugdíjas ellátását vonták meg azért, mert többet keresett a megengedettnél.

Wald Kata

Egyszerűsödött a rokkantnyugdíj mellett megengedett maximális kereset számításának módja július 1-jétől. Mint ismeretes, ez évtől szigorodtak a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályai: eszerint júliustól nem kap rokkantnyugdíjat az a 62 évesnél fiatalabb, 50–79 százalékos egészségkárosodással élő munkavállaló, akinek hat egymást követő hónapban a nettósított keresetének havi átlaga meghaladta a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, illetve annak a megállapítást követő rendszeres emelésekkel növelt összegét.

– A számítás bonyolultsága miatt rengeteg panasz futott be a nyugdíjbiztosítóhoz, ezért a döntéshozók a szabály egyszerűsítése mellett döntöttek – tudtuk meg dr. Mikoly Liliantól, a Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Dél-dunántúli regionális igazgatójától.

Eszerint azoknak, akik júliustól a jövedelemkorlátozás miatt nem veszítették el a rokkantsági nyugdíjra való jogosultságukat, a továbbiakban kizárólag arra kell figyelemmel lenniük, hogy hat egymást követő hónapra vonatkozó bruttó keresetük átlaga ne haladja meg a folyósított nyugellátásuk összegének kétszeresét. Ha a nyugdíj havi összegének kétszerese nem éri el az adott évben érvényes minimálbért – például a rokkantnyugdíj összege 34000 forint, aminek a kétszerese 68000 forint, tehát kevesebb az idei 71500 forintos minimálbérnél –, a bruttó kereset a minimálbérrel azonos összeg lehet.

Fontos, hogy az új szabály értelmében a jogosultság esetleges megszüntetésének vizsgálatánál már a bruttó keresetekre kell figyelemmel lenni, tehát a minimálbér összegét, illetve a nyugellátás összegének kétszeresét a hat havi kereset bruttó értékének átlaga nem haladhatja meg.

A 2009. július 1. és december 31. közötti hat egymást követő hónapra vonatkozó bruttó kereset átlagát 2010. februárjában vizsgálja majd a nyugdíjfolyósító igazgatóság, és az akkor folyósított rokkantsági nyugdíj összegének kétszereséhez, illetve az akkor érvényes minimálbér összegéhez fogják azt viszonyítani.

A már kiutalt pénzt senkinek nem kell visszafizetnie

Egyelőre nincs adat arról, hogy júliustól a keresetkorlátozás miatt hány rokkantnyugdíjas veszítette el az ellátásra való jogosultságát. Annyi azonban bizonyos, hogy a júliusra járó nyugdíját még mindenki megkapta, tehát az is, akinek egyébként már nem járna a pénz. Ennek oka, hogy a jogosultság megszüntetéséhez a nyugdíjfolyósítónak és az APEH-nak egyeztetnie kell a keresetre vonatkozó adatokat, ami nem megy egyik napról a másikra.

Mindazoknál tehát, akik az év első hat hónapjában a törvény által megengedettnél többet kerestek, a nyugdíjfolyósító a közeljövőben határozatot hoz az ellátás megszüntetéséről. A pénzt a határozat megszületését követő hónap első napjától nem folyósítják.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!