Gazdaság

2012.07.28. 13:22

Rövidesen elindulhat a biogázüzem fejlesztése

Új munkahelyeket teremt, és olcsóbb, saját forrásból csökkenti a város energiafüggését a Bóly határában már évek óta tervezett biogázüzem, amelyet most engedélyeztet az önkormányzat.

K. E. (Dunántúli Napló)

Az új üzem helyéül a szederkényi bekötőút jobb oldalát szemelték ki, a közigazgatási határ mellett, a tervezett lakóterülettől mintegy 1100 méterre. A bioüzem mintegy 2,5, a hozzá kapcsolódó szárító további 1,8 hektárt foglalhat majd el. Az új üzemben mezőgazdasági hulladékot, más célra nem használható végterméket hasznosítanak majd. A belőlük keletkező biogáz egy gázmotoros kiserőművet hajt meg, a tevékenység során megtermelt elektromos áramot pedig az országos hálózatra csatlakoztatva értékesítik.

A jelenleg a tervezés, előkészítés, engedélyeztetés fázisában lévő üzem csúcstechnológiával működik majd, így a közvetlen foglalkoztatási hatása nem lesz nagy – négy-öt fővel számolnak –, viszont a termelői, beszállítói kör számára nemcsak értékesítési, hanem munkahelyteremtési lehetőséget is hozhat. A biogáz üzem létesítésével és működtetésével a város tovább erősíti alternatív energiahasznosítását, a szemlélet a közelmúltban európai elismerést eredményezett számára.

 

Címkék#Bóly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!