Gazdaság

2007.11.12. 13:19

Sok pénzt lehet keresni az ünnepek alatt külföldön

Egyre többen időzítik december környékére külföldi munkavállalásukat, az ok: több álláslehetőség, jobb bérek.

Kaszás E. (DN)

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A vendéglátó iparban helyezkednek el a legtöbben az ünnepek idején is (fotó: AS)
[/caption]Az ünnepek közeledtével ugyanis a legnépszerűbb célországokból tömegével mennek haza a munkavállalók, jelentős részük még annak árán is, hogy megszűnik addigi munkaviszonyuk. A sok megüresedő állás viszont jobb elhelyezkedési lehetőséget, magasabb kialkudható bért jelent azoknak, akik lemondanak a családi ünnepről.

A legtöbben Angliába indulnának elsősorban a jobb fizetés, a könnyebb megélhetés reményében. A szigetországban változatlanul különböző egészségügyi állások – elsősorban ápolói munkakörök – betöltésére keresnek embereket, de többen vannak olyanok, akik árufeltöltőnek, raktárosnak mennek, vagy különböző szerelőmunkát vállalnak. A másik nagy munkaerő-felvevő a vendéglátás, itt szinte biztosan el lehet helyezkedni. A betanított munkások órabére 5–5,5 font között mozog, a szakmunkásoknak 8–9 fontot is fizetnek óránként.

Tovább pezsdít a kínálaton a lassacskán beköszöntött tél, Baranya megyéből is többen indulnak Ausztriába, hogy a síszezon idején szakácsként, pincérként vagy szállodai kisegítőként dolgozzanak. Sokan visszatérő vendégnek számítanak a szomszéd országban, és már biztos helyre mennek, számítva az 1100–1400 euró közötti havi bruttó fizetésre.
Ugyancsak népszerű célország Németország, ahol a vendéglátás mellett a mezőgazdasági munka és az építőipar tartogat elhelyezkedési lehetőségeket. A vállalkozók részére különböző tartományokban 1100–1250 eurós fizetést ígérnek. A külföldi munkavállalás esetén a nyelvismeret mellett kulcsfontosságú tényező, hogy lehetőleg olcsó szállást találjanak a munkavállalók, ugyanis csak így lehet jelentősebb összegeket megtakarítani.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!