Gazdaság

2007.09.07. 08:01

Sorsfordító nagyberuházás a kis faluban

Az építési engedély birtokában ünnepélyes alapkőletétellel kezdte meg a Strabag csütörtökön új cementgyárának építését a település határában. A Strbag hároméves előkészítő munkálatot követően döntött úgy, hogy Királyegyháza határában kezdi meg a 45 milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztését.

Kaszás Endre

– Európa legmodernebb, legszebb, és ami még fontosabb, legkörnyezetbarátabb cementgyárát építjük itt meg – mondta a beruházásról Gerhard Biswanger, a Strabag SE területi igazgatója.

A Strabag külön céget, a NOSTRA Cement Kft.-t hozott létre a beruházásra, majd az üzem működtetésére. Mint Merkl Istvántól, a NOSTRA műszaki igazgatójától megtudtuk, a gyár első elemei még ebben az évben „kinőnek” a földből, 2008-ban a kemencevonal, a műhelycsarnok és az irodaépület mellett megkezdik a vasúti pályatest építését is. A jövő év második felében indulnak a gépészeti szerelések.

A cementgyár építése jelentős részben speciális technológiai ismereteket igényel a kivitelezőktől. Merkl István  jelezte, hogy szeretnének minél nagyobb arányban helyi munkaerőt foglalkoztatni. Előzetes becslések szerint az építés három éve alatt a beruházás mintegy 300-500 embernek adhat munkát.

Ahogy Kővári József, a NOSTRA Cement Kft. ügyvezetője fogalmazott, a gyár 2010 első félévé-ben készülhet el. A próbaüzemeket követően indulhat majd a tényleges termelés. A beruházó Strabag a környezetvédelmi engedélyeztetés során valamennyi, a legszigorúbb kibocsátási előírásokat vállalta. A gyár évi 630 ezer tonna klinker, 850 ezer tonna cement előállítására lesz alkalmas, amit a cég részben saját felhasználásra, illetve bel- és külpiaci értékesítésre szán.

A fejlesztés kapcsán megtörtént a mezőgazdasági művelésből kivont területek átminősítése. Az így létrejött üzemi  területhez kapcsolódóan megindultak a vasútépítés előkészületei is. Mivel már a beruházás-építés nagyobb tömegű beszállításait is ilyen módon akarják megoldani, nélkülözhetetlen a szárnyvonal és iparvágány kiépítése a Szentlőrinc–Sellye vasútvonal és a leendő gyár telephelye között. Hasonló feladat előtt áll a cég Bükkösdön is, ahol a kőbányát csatlakoztatják iparvágánnyal a Budapest–Pécs fő vasútvonalhoz.

Kontroll és tájékoztatás

A NOSTRA Cement Kft. kezdeményezésére a közelmúltban megalakult a beruházást nyomon követő, a teljes körű nyilvánosságot biztosító Társadalmi Tanács. A testület tagjai közé királyegyházai és szentlőrinci lakosokat, a társfalvak, Gyöngyfa és Sumony polgármestereit, a kistérségi társulás környezetvédelmi megbízottját, illetve az egészségügyi hatásvizsgálatot végző szakembert választották. A tanács tájékoztatást ad a térség lakóinak, tagjai közvetítik a lakosság részéről felmerülő kérdéseket a beruházó képviselőinek.

Fordul a falu sorsa

Grím Ferenc polgármester egészségügyi okokból nem tudott részt venni az alapkőletételnél, távollétében Palkó Ottó iskolaigazgató fogalmazta meg a település várakozásait. Sorsfordítónak nevezte a nagyberuházást. A faluban meglehetősen nagy a munkanélküliség, ezért jó lenne, ha a hosszú távon 100 munkahelyet eredményező fejlesztés 60-70 főt innen, illetve a környező településekről venne fel. A fejlesztés nem csak a foglalkoztatásban hozhat eredményt, javíthat a falu infrastruktúráján, a fejlődést biztosító forrásteremtésben is.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!