Gazdaság

2012.01.02. 18:37

Szinte minden drágább lesz - Ön miről mond le 2012-ben?

Érzékeny áremelkedésekkel érkezett meg az újesztendő, a létfenntartás alapvető tételei drágultak meg január elsejéről. Mindennek hatását először februárban érzi meg igazán a pénztárcánk.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Minden háztartást, minden embert érint az általános forgalmi adókulcs 25-ről 27 százalékra történt emelése. A rezsikiadások, az élelmiszerárak, az utazási költségek emelkedése mellett számos egyéb termék és szolgáltatás ára is nő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A drágulás az alapvető élelmiszerek körében is érzékelhető lesz
[/caption]

Az áfa-emelés miatt drágulnak az üzemanyagok: 6, illetve 7 forinttal kerül többe a 95-ös benzin és a gázolaj a számítások szerint. A benzin átlagára január 1-jétől így 406-408 forintra, a gázolajé pedig mintegy 427 forintra nő (a megfelelő vezetési stílussal ugyanakkor litereket spórolhatunk). A busz-és vonatjegyek, bérletek szintén 1,6 százalékkal drágultak.

Ugyancsak a közlekedéshez kapcsolódóan vasárnaptól emelkedtek az autópályák úthasználati díjai, és megszűnt a (D1-díjkategóriájú) személyautókra érvényes négynapos e-matrica. A D1 kategóriában a havi úthasználati díj 4780, az éves tarifa 42980 forint. A hetijegy valójában tíznapos lesz, ára pedig 2975 forint. (Novemberben írtunk arról az elképzelésről, miszerint akár még a főutak is fizetősek lehetnek.)

Minden háztartást érint a villamos energia drágulása, ami az áfa-kulcs változás hatását is figyelembe véve szolgáltatónként 0,6–4,2 százalék között emelkedik.

-------------------------------------------------------------------------
Olvass el cikkgyűjteményünket a pécsi adóemelésekről!
-------------------------------------------------------------------------
Drágul az élet. Ön miről mond le 2012-ben? Szavazzon a középső hasábban!
-------------------------------------------------------------------------

A földgáz esetében az egyes díjak 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az áfa-módosítással mintegy 4,2 százalékos drágulást jelent. A távhőszolgáltatás árai ugyancsak hasonló mértékben emelkednek.

Drágábban levelezhetünk az újévben: az elsőbbségi küldemények díja 13 százalékkal, 115 forintról 130 forintra nő. Ez a díj 2011. január elsején 9,52 százalékkal drágult. A levelezőlap és képes levelezőlap díja változatlan maradt, az egyéb levelek díja 120-ról 140 forintra, elsőségiként feladva pedig 160 forintról 180 forintra nő. A kézhez kézbesített hivatalos iratok alaptarifája 370 forintról 390 forintra emelkedik, az egyéb hivatalos iratoké pedig 300-ról 315 forintra.

Áfaszámvarázs

Bár az általános forgalmi adó 25-ről 27 százalékra emelkedik, ez a kereskedelmi gyakorlatban – elvileg – csak 1,6 százalékos drágulást jelent. A 2 százalékpontos emelés ugyanis azt a kulcsot változtatja, amellyel a nettó árat kell szorozni, a boltokban viszont már a bruttó árakkal találkozunk.

Így például a 100 forintos termék áfa nélküli ára tavaly 80 forint volt, január 1-jétől ezt az értéket kell 1,25 helyett 1,27-tel szorozni, így pedig 101,6 forintot kapunk (1,6 százalékos drágulás). Van azonban egy egyszerűbb számolás is, ami azt mutatja, hogy minden elköltött 127 forintunkból 27 az államra száll vissza adó formájában.

A kereskedők is

Piaci elemzők szerint a kereskedők az általános forgalmi adó emelkedését, illetve az év közben keletkező – egyebek között a magas euróárfolyam miatti drágább import okozta – pluszkiadásokat egyszerre igyekeznek majd beépíteni a termékek árába. Így – egyes vélemények szerint – az áfaemelés miatt indokolt 1,6 százalékos fogyasztói áremelés helyett átlagosan minimum 5 százalékos drágulás várható.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az adóemelések már az év kezdetétől áremelésre kényszerítik a beszállítókat és a kereskedőket. Kérdés azonban, hogy az üzletek lenyelik-e, és ha igen, meddig, mely termékeknél az áfaemelést.

Chips, íz, erotika

A minőségi, magas gyümölcstartalmú lekvárok kivételével a kormány kiterjesztette a népegészségügyi termékadó hatályát a gyümölcsízekre is. Az új típusú energiaitalok is sarcot kapnak: a koffein- és taurintartalom együttes jelenléte esetén a termék akkor is adókötelessé vált, ha ezen összetevők közül bármelyik meghaladja a határértéket.

Adókötelessé váltak azok a sütőipari termékek, amikben 100 grammonként 2 grammnál több só van, illetve azok a sós élelmiszerek is, amelyek extrudálással készülnek. Januártól 25 százalékos adót vetettek ki a pornográf tartalmakra és 3 százalékos adót a filmvetítésre és -terjesztésre a telefonos, erotikus szolgáltatásokra is.

Továbbgyűrűzik

Becslések szerint egy átlagos háztartásra havi 8–12 ezer forint pluszterhet rónak az újévi áremelések. Gazdasági elemzők szerint az alapvető kiadások drágulása a kereskedelem és a gazdaság minden területére továbbgyűrűzik. Egyes vélemények szerint az energia- és a szállítási költségek emelkedése már februárban éreztetheti hatását az élelmiszerek és az alapvető fogyasztási cikkek áraiban is, ami további terheket róhat a háztartásokra.

Idén félévkor jelentős mértékben emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója – egy doboz cigaretta ára akár 100 forinttal nőhet –, ami újabb teherként jön számos háztartásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!