Gazdaság

2007.11.27. 20:10

Sztrájk Baranyában: megtört az egység?

A buszvezetők kedd hajnali munkabeszüntetéséről az általunk megkérdezettek többsége úgy vélekedett, az csak a sofőrök érdekeit szolgálja.

Máté Balázs (DN)

Komló, kedden, hajnali négy óra után a pályaudvaron. Az autóbuszvezetők két órás munkabeszüntetése hivatalosan már megkezdődött, a félig még alvó utasok mégis gyülekeznek. A mínusz két fokban fél ötig, az első, pécsi járat indulásának időpontjáig talán ha tízen lehettünk. Az emberek, amint mondták, úgy gondolták, maguk győződnek meg róla, tényleg leállnak-e a buszosok.

Leálltak. A járatra hiába várakozók néhány percig még némán fagyoskodtak, azután egyikükből, egy középkorú férfiből kitört az elégedetlenség:

– Egész életükben csak a kormánykereket tekergetik, ugyan miért kellene nekik előbb nyugdíjba menniük, mint nekem – mondja a sztrájk apropójára utalva félhangosan, mire a körülötte lévők bólogattak, helyeseltek, majd mindenki odébb állt. – Visszajövünk hatkor, s akkor a buszosoknak is megmondjuk a magunkét – tette még hozzá egy fiatalember.

Hogy megmondták-e, számunkra már nem derülhetett ki: a mecseki, behavazott szerpentinen Pécs felé vettük az irány. Az egykori bányászvárosból távozóban több embert is láttunk a megállókban várakozni, viszont a baranyai székvárosba érve már csak jóval kevesebbet. Úgy látszott, Pécsett a többség tudta, hogy nemcsak a távolsági, hanem a helyi járatú buszok sem közlekednek, így nem is fagyoskodtak a megállókban, vagy a pályaudvaron.

Aki mégis, azok közül többen azt mondták, „tudták, hogy lesz sztrájk, de nem hitték”. Voltak olyanok is, akik helyeselték a munkabeszüntetést „mindennel egyetértünk, ami Gyurcsányéknak árthat” felkiáltással, de akikkel találkoztunk, azok többsége Pécsett sem támogatta az akciót. A korábbi munkabeszüntetések szinte egyöntetű, pozitív megítélése elapadt, az eddigi egység elveszett.

Ugyanakkor kedden más formában, de megmutatkozott a szolidaritás. Az utcákon jóval több taxi mozgott, mint máskor, és szinte mindegyikben a vezetőn kívül négyen ültek. Az egyik taxis elmondta, az emberek összefogtak, s a közös munkahelyre igyekvők, egymáshoz közel lakók egy kocsit kértek. Szintén feltűnő volt, hogy nagyobb volt az autóforgalom is, s a civil kocsik is mind tele utasokkal. (A falvak egy részéből is „telekocsi” üzemmódban haladva jutottak el Pécsre az ott dolgozók.

Mindemellett a hidegben többen elővették biciklijüket, motorjukat is, nemcsak a baranyai megyeszékhelyen, hanem például Mohácson is, ahol hatig szinte egy lélek sem várt a buszokra.  Számukra különösen rosszul jöhetett a fél hat környékén a városokra zúduló jeges hóvihar.

Végül, szinte varázsütésre, hat óra előtt pár perccel gyülekezni kezdtek az emberek a megállókban, volt, ahol húszan, huszonöten is várakoztak. A helyi, és a távolsági pályaudvarokon azután a buszok is felsorakoztak, majd – mintha mi sem történt volna- elindult kedden is az élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!