Gazdaság

2007.11.27. 15:34

Téli közmunka, nagyobb lehetőségekkel

A megye kistérségeinek zöme megpályázza a téli időszakra sokak számára megélhetést és boldogulást biztosító közmunkaprogramot.

K. E.

Mint lapunk megtudta, a kistérségi társulások, önkormányzati közösségek már kész tervekkel rendelkeznek a lehetőség kiaknázására.

A szociális és munkaügyi tárca a közelmúltban jelentette be, hogy közmunkaprogram keretében decembertől mintegy 2,6 milliárd forint keretösszegből összesen közel hétezer regisztrált álláskereső három hónapos foglalkoztatása válik lehetővé az országban.

A pályázat a leghátrányosabb kistérségekben, valamint a pólusvárosokban élő álláskeresőknek nyújt munkalehetőséget a foglalkoztatási szempontból holt szezonban. Az induló programra települési önkormányzatok és kistérségi társulások önrész nélkül jelentkezhetnek, pályázatonként 30-300 álláskereső foglalkoztatására és képzésére. Mivel Pécs pólusváros, a baranyai kistérségek pedig szinte kivétel nélkül hátrányos helyzetűek bizonyos szempontból, ezért a megye önkormányzatai, társulásai nagy számban potenciális esélyesei a pályázatnak. Előzetes becslés szerint a program keretében foglalkoztatottak száma akár az ezres nagyságrendet is elérheti a térségben.

A munka legkorábban idén december 3-án kezdődhet, és a három hónapos foglalkoztatás legkésőbb a jövő esztendő április 15-én érhet véget. A pályázat kiírását a tárca honlapján, a www.szmm.gov.hu weblapon és a www.kozmunka.hu oldalon is megjelentették.

Mint lapunk megtudta, a program keretében olyan, a közösségek számára fontos tevékenységekre lehet pályázni, mint a házi segítségnyújtás – bevásárlás, takarítás, mosás, gyógyszerek kiváltása –, a közintézmények felújítása, a hóeltakarítás, az utak, csatornák, parkok, temetők karbantartása és tisztítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!