Gazdaság

2014.04.22. 11:13

Területi sajátosságok alapján minősítik a helyi termékeket

Francia mintára indult el a a helyi termékek tesztelése a Dél-Dunántúlon. A címet egy évig viselhetik az arra érdemesek.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Francia mintára minősíti a helyi termékeket a Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter, az első kóstolót a múlt héten tartották, füstölt sonkákat teszteltek, közölte dr. Szabó Géza, a klaszter elnöke. Elmondta, hogy a minősítés egyfajta ajánlás a termelőknek és a fogyasztóknak – a tesztek eredményei megtekinthetőek a www.baranyavidek.hu oldalon.

A Dél-dunántúli Helyi Termék címet egy évre adják ki a régióban tevékenykedő termelők adott termékeire – amelyek megfeleltek a minősítéshez szükséges minimális pontszámnak. Az ötlet egy Pécsett, de francia szakmai vezetéssel elvégzett terroir-képzés után jött – a terroir (ejtsd: teroár) egy adott, önálló karakterrel rendelkező vidéket, illetve az arra jellemző termékeket, ízeket jelenti – a kóstolás során is a jellemző karaktereket keresik. A minősítés nem kötelező, de a klaszter elnöke azt szeretné, hogy – csakúgy mint több nyugat- és dél-európai országban – a termelőknek és a vásárlóknak is biztos igazodási pontot, értéket jelentsen.

A teljes cikk, amelyben az érintettek is nyilatkoznak, a Dunántúli Naplóban jelent meg! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!