Gazdaság

2016.07.07. 08:04

Több cég is letelepedhet a Déli Ipari Parkban

Több külföldi befektető is érdeklődik az új pécsi ipari park iránt, s van két komoly jelentkező is. Még jobb hír, hogy egy harmadik cég már döntött is: ők lesznek az első beköltözők, s már idén beruháznak.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Miért üres Pécs új, déli ipari parkja, s miért nem jönnek a befektetők Pécsre, e kérdésre voksoltak a legtöbben múlt héten zárult szavazásunkon a Bama.hu olvasói. Új rovatunk, a Mi legyen az újság? egy hónapja indult azzal a céllal, hogy olvasóink új módon kapcsolódhassanak be az újság témakiválasztásába. Kérdéseket küldhetnek be, javasolhatnak konkrét témákat, s szavazhatnak is rájuk. Ígéretünk szerint a legnépszerűbb javaslatokkal, témákkal részletesen foglalkozunk.

Megkerestük a Déli Ipari Parkot működtető Ipark Pécs Kft.-t, hogy megtudjuk, van-e érdeklődő hazai vagy külföldi beruházó a város és az ipari park iránt. Hangsúlyozták, hogy 2014 októberi megnyitásuk óta legfőbb céljuk, hogy befektetőket vonzzanak Pécsre, s őket maximálisan kiszolgálják. Jelenleg 60 hektárnyi közművesített és 50 hektárnyi engedélyes tervekkel rendelkező terület várja a Pécsett beruházni tervező cégeket.

Hozzátették: bár sajnos a válság hatása alól nem tudják kivonni magunkat, egy betelepülő cégről már be tudnak számolni, amely az év végén kezdi meg működését a park területén, s jelenleg az építési engedélyekre vár. Továbbá két komoly nemzetközi céggel is folynak aktív tárgyalások, azonban ebben a stádiumban további részletekről még nem állt módjukban beszámolni.

Titoktartást kérnek, akik tárgyalnak
Hosszú idő kellett hozzá, és nagy erőfeszítés, hogy Pécs felkerüljön a befektetői érdeklődések térképére, 2009 óta a városvezetés befektetési területeket jelölt ki, és létrehozott egy koncepciót, amely fő iránymutatója a piaci kereslet, közölte Girán János. Pécs alpolgármesterétől azt kérdeztük, a városvezetés szerint miért nem jönnek Pécsre nagyobb számban befektetők, s miért üres az új ipari park. Az alpolgármester arra mutatott rá, hogy a városba jönnek befektetők, többek közt az elmúlt esztendőben az amerikai Harman 64 helyszín közül Pécset választotta.

Hozzátette: ma már a kormánnyal együttműködve heti szinten érkeznek nagy nemzetközi befektetők saját fejlesztési elképzeléseikkel. E cégekkel azonban minden esetben titoktartási szerződést kötnek, emiatt e tárgyalásokról részletes tájékoztatást nem adhatnak.

A Vízmű, Zsolnay nem rettent el, sőt
A Modern Városok Program keretében kapott Pécs állami forrást az ipari park fejlesztésére, közölte Girán János. Az alpolgármester azt mondta, az elmúlt évek tárgyalásai során szerzett tapasztalatokra alapozva fogalmaztak meg konkrét helyi igényeket a parkról a kormánynak. A legtöbb befektető kifejezetten csarnokot keresett, de a városi tulajdonban lévők a régi ipari parkban és másutt is mind ki vannak adva. Most a piaci kereslet szerint építenek új csarnokokat.

Szerinte Pécs 2009-ig hibázott, amíg nem tartotta fontosnak a befektetők felkutatását, Pécsre hozatalát, s ezzel a munkahelyteremtést.
Annak lehetőségét azonban teljesen kizártnak tartják, hogy az olyan ügyek miatt, mint a Vízmű vagy a Zsolnay, elrettenhetnek a befektetők. Sőt ennek ellenkezőjét tapasztalják, mert szerinte ezen ügyek mutatják, Pécs nem hagyja, hogy a befektetők a helyiek érdekeivel szembemenjenek.

Megnőtt az érdeklődés, bővítenek
A külföldi befektetői érdeklődések megsokszorozódtak az utóbbi időszakban, közölték az Ipark Pécs Kft.-nél. Megjegyezték: a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel és a városvezetéssel karöltve arra törekednek, minél több beruházó ismerje meg a városban rejlő gazdasági és munkaerőpiaci lehetőségeket.
Elárulták, a növekvő érdeklődés hatására 90 hektárnyi új terület gyors ütemű fejlesztése is tervben van. Mint ismert, az ipari park bővítését Orbán Viktor ígérte meg Pécsett tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!