Gazdaság

2014.03.01. 19:57

Több ezer baranyai ingatlan vár vevőre, ám a kereslet minimális

Úgy tűnik, a lakásvásárlásnál már csak egy nehezebb dolog van: az eladás. Csak egy internetes oldalon több mint 16 ezer ingatlanhirdetést találtunk a megyében.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Lehet kunyhó vagy palota, nagyvárosban, faluban, képpel vagy kép nélkül – egyvalami közös: nagyon szeretnék eladni. Csakhogy ez nem olyan egyszerű. Horváth Csaba ingatlanszakértő kérdésünkre elmondta, a baranyai ingatlanpiacon évek óta folyamatosan csökken a kereslet, szinte senki sem akar lakást, házat venni.

Az ingatlanpiac forgalma 40 százalékot esett vissza, bár igaz, az országban nem mindenhol egyforma a kereslet. Azokban a régiókban, megyékben, ahol még van élet, gazdaság, vannak munkahelyek, nagyobb a vásárlási kedv, míg a leszakadó övezetekben ez folyamatosan csökken.

Az ok-okozati összefüggés egyszerű: ahol nincs munka, oda nem szívesen költöznek az emberek. Emiatt akár évekbe is telhet, mire sikerül eladni egy-egy ingatlant. Van, hogy elég 180 nap, de az 500 sem ritka. A lakás, ház jó állapota önmagában kevés: az elhelyezkedése lesz a döntő. Vagyis jobbára a település határozza meg az árakat, a keresletet.

Pécsett valószínűleg előbb talál új gazdára egy lakás, míg egy mindentől távol eső zsákfaluban (legyen akármilyen szép, új vagy modern a ház) kevés az esély a sikeres adásvételre. Mindemellett a pécsiek sincsenek jobb helyzetben: a panellakások ára például 35 százalékot zuhant, és ebben még az infláció sincs benne – figyelmeztet a szakember.

– „Szinte semmit semmiért”, ez az új szlogen – magyarázza Horváth Csaba. – Korábban az ingatlanosok azt mondták, mindent el lehet adni valamennyiért. Most viszont lassan nincs olyan alacsony ár, amin elkelne egy-egy ingatlan. Az embereknek egész egyszerűen nincs pénzük. Akinek meg van, az nem ingatlanba fekteti. Már rég nem olyan jó üzlet, mit korábban volt.

Nincs „jolly joker”, ellenben több dolog is előnyt jelenthet

Sokan nem bízzák ingatlanközvetítőre a munkát, inkább maguk próbálnak vevőt, bérlőt találni a házukba, lakásukba. Ennek eredménye az a jó pár ingatlanhirdetés, ami inkább elveszi, mint meghozza a vásárló kedvét. Halomban álló szennyes az ágyon, koszos fürdő, összeomló falak, családtag kevés ruhában – mindez a hirdetési képeken. Ennél már csak az rosszabb, ha a fotó elmosódott, sötét vagy kopott. Ha hirdetünk, kerüljük el ezt a hibát.

Persze, ha jól csináljuk, a képek sokat segíthetnek, hiszen egyetlen lakás sem „adja már el önmagát”. Nincs már ugyanis „jolly joker” ingatlan, amely bármikor jó áron értékesíthető. A téglaépület vagy a belvárosi elhelyezkedés sem mindig előny, hiszen valakinek a csend, a tiszta levegő, másnak az alacsony rezsi, valakinek pedig egyedül az fontos, hogy legyen a házban lift. Sokszor viszont csak árengedmény segít.

A cikk teljes változata a szombati Dunántúli Naplóban jelent meg. A baranyai napilap néhány jellemző, illetve különös ingalanhirdetést is összegyűjtött. A Dunántúli Naplóra ITT fizethet elő.

Címkék#Vokány#Ingatlan adás-vétel: tanácsok#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#Bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#Harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Ingatlanpiac Baranyában#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!