Gazdaság

2007.12.17. 13:07

Tovább osztják a piacot a multicégek

Tovább éleződik a kereskedelmi verseny az élelmiszer, a napi beszerzésű háztartási termékek, illetve egyes ruházati és kiegészítő cikkek terén, nem csak a megyeszékhelyen, hanem a többi baranyai városban is.

Kaszás E.

Az elmúlt évtizedben szinte nem telt el úgy esztendő, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok ne építettek volna egy-egy új áruházat a megyeszékhelyen. Rekordgyorsasággal húzták fel például Kertvárosban az egykori 3-as buszvégállomás területén az idén tavasszal megnyitott harmadik pécsi Tesco áruházat. Lapunk információi szerint elképzelhető, hogy a Tesco nem áll meg háromnál a megyeszékhelyen, a negyedik egység fejlesztésére a Femával szemközt, a Siklósi út másik oldalán vásárolt telket. A Budai vámnál a második Tesco nagyon gyorsan megkapta vetélytársát a szomszédban megnyílt Lidl áruházzal. A kereskedelmi verseny további éleződése idén sem marad el, amiről most az Aldi gondoskodik. A német diszkontlánc magyarországi terjeszkedésének első ütemébe Pécs is beleesik, augusztusban már megkezdődött az első baranyai áruház építése az egykori Bajcsylaktanya területén. Siklóson is építési engedélyre vár az Aldi, de felmerült több további baranyai város is a terjeszkedés későbbi helyszínei között, sőt a legfrissebb, ugyanakkor a társaság által még meg nem erősített hírek szerint már megvan a második pécsi egység telke is. Összesen mintegy 400 áruház megnyitását tervezi Magyarországon az elkövetkező néhány évben a német cég.

Az általános beszerzési cikkek profiljában a közeljövő akár újabb szereplőt hozhat a baranyai kereskedelmi versenybe, hiszen a stratégiai fejlesztési elképzeléseit ismertető Auchan – konkrét időpont nélkül ugyan – nyilvánosságra hozta, hogy Pécs is szerepel tervei között.

Vidéken is terjeszkednek

A megyeszékhelyen kialakult versenyhelyzet mellett a kisebb baranyai városokban is folyamatosan terjeszkednek a kereskedelmi láncok. A Mohácson, Komlón, Szigetváron is jelen lévő Lidl a napokban avatta siklósi szupermarketjét. A Tesco már évek óta jelen van a Tenkes-alján, de rövidesen új vetélytársat kapnak az Aldi személyében. Szigetváron rövidesen a Tesco és a Spar szállhat be a Penny Market, a Lidl és a Coop vetélkedésébe, mindkét cég telket vásárolt ugyanis tervezett fejlesztésének megvalósítására érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!