Gazdaság

2007.12.12. 15:15

Uniós forrásokból bővülhet a Kikelet

Számítván az elkövetkező évek idegenforgalmának növekedésére, nagyszabású felújításba, korszerűsítésbe kezdtek a pécsi Hotel Kikeletben. A szálloda igazgatónője, Földényi Gabriella szerint a kedvezményes kamatozású Sikeres Magyarországért konstrukcióban felvett hitelből finanszírozott beruházások költségei néhány éven belül megtérülnek.

Békéssy Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az elkövetkező években a vendégforgalom jelentős felfutását eredményezheti a szálloda wellnesz-részlegének színvonalas fejlesztése
[/caption]Az elmúlt évben tovább növekedett a belföldi turisták száma, ez fokozottan érvényes a Kikeletre is – dicsekszik a pécsi hotel igazgatónője, Földényi Gabriella. Jó, jó – tromfolnak a szakmabeliek, de hát a Mecsek-oldalon fekvő szállodának igen kedvezőek az adottságai, a Pécsre látogató vendégek egy része a hegyi levegőért, a szép látványért, a felfrissülésre 560 négyzetméteres wellness-lehetőségért inkább ezt a pihenőhelyet választja, minthogy egy belvárosi szállodában töltse el ráérő idejét. Ebben van némi igazság, ám nem csak ez a vonzereje a Kikeletnek, az utóbbi évben olyan fejlesztéseket hajtottak az épület belső terének átalakításával, amely vonzotta a kényelemhez szokott, pihenésre, felüdülésre vágyó igényes vendégeket.

A baranyai megyeszékhely egyik legrégebbi szálláshelye hetven éve igen csak jól kiválasztott helyre épült, emiatt tulajdonképpen sohasem volt probléma a szobákat vendégekkel megtölteni. Színvonalát még az elmúlt rendszerben is tartani tudta, annak ellenére, hogy akkoriban az idegenforgalom lehetőségeinek kihasználása nem volt elsőrendű szempont, annál inkább a dolgozók pihenésének, egészségének megteremtése. Így azután átlényegült SZOT- szállóvá, szakszervezeti beutalt vendégkörrel. Ennek következtében nagyjából biztosított volt az állagmegőrzés, néha felújították, hogy a tömegpihentető helynek a minőségére is adjanak valamit. A kilencvenes évek végén a szakszervezeti üdülők is privatizálásra kerültek, a Hunguest Hotels szállodalánc vette meg, jelenleg franchise-rendszerben egy pécsi cég működteti a három csillag plus superior minősítésű hotelt.
Vagyis az örökség nem volt rossz, az adottságokból azonban többet is lehetne kihozni – így gondolkozott Földényi Gabriella, amikor a nagyszabású bővítési, átalakítási, felújítási programot elindították. Az igényes vendégek jó része manapság már nem csak szálláshelynek tekinti a hoteleket, hanem a pihenés, regenerálódás színhelyének is, éppen ezért ennek kell megteremteni a lehetőségét. Az utóbbi időben egyre bővülő konferenciaturizmus, céges rendezvények kiszolgálásra átalakították az éttermet, a pihenésre, felfrissülésre pedig wellness-részleget hoztak létre, meleg vizes élménymedencékkel, szaunákkal, masszázs-, szolárium-lehetőséggel. De nem csak a több napot itt töltő vendégekre gondoltak, az elsőnek átalakított éttermet a la carte rendszerben működtetik, a pécsiek is megkedvelték, rendszeresen feljönnek ebédre, vacsorára, baráti társas összejövetelre. Egyre több esküvőt is itt rendeznek, a polgári szertartáshoz még az anyakönyvvezetőt is biztosítják.

– Hamarosan megnyitjuk a pécsiek valamikori kedvenc éjszakai szórakozóhelyét, a minden szombaton reggel négy óráig nyitvatartó Kikelet bárt is – adja tudtul a sokak számára várva várt hírt az igazgatónő.


Mindez persze sok pénzbe került, és kerül még a jövőben is, hiszen a fejlesztéseknek még nincs vége. A finanszírozásra hitelt vettek fel, mégpedig a kedvezményes kamatozású Sikeres Magyarországért konstrukcióban. Számításaik szerint néhány éven belül a forgalom növekedésével a beruházások megtérülnek.


– Természetesen számítunk arra is, hogy amikor 2010-ben Pécs kulturális fővárossá válik, jócskán megnövekszik az idegenforgalom – avat be a jövő terveibe az igazgatónő. – Ennek hasznából mi is részesedni akarunk, elképzeléseink szerint uniós forrásokból, egy új szárny felépítésével 44 szobával, konferencia- és egyéb szolgáltatással bővítenénk a szállodát. Erre már jogerős építési engedéllyel rendelkezünk.

Szenvedélye a minőségi idegenforgalom

Nem szokványos pályát irt le Földényi Gabriella, ugyanis nem vendéglátónak készült, kívülről érkezett az idegenforgalomba. Mint mondja, számára ez semmiképpen sem jelentett hátrányt, hiszen egy hétköznapi ember megfelelő empátiás készséggel is megérezheti, milyen szükségletei vannak manapság az utazó- vagy a szállóvendégeknek, s hogyan lehetne ezt az igényt minőségi szolgáltatással kielégíteni. Azért nem minden előzmény nélkül ült a Hotel Kikelet igazgatói székébe, előtte több éven keresztül olyan vállalkozásokban tanulta a szakmát, amelyek leginkább a vendéglátással, utaztatással foglalkoztak. Négy évvel ezelőtt a Kalocsa Wellness Hotel értékesítési vezetője volt, előtte egy jó hírű pécsi utazási iroda ügyvezetőjeként is tevékenykedett. Innen került át cégén keresztül a Hotel Kikeletbe.

– Szerelmem ez a szálloda, éjjel-nappal itt vagyok, ha kitekintek az ablakon, lenézek a teraszról a Mecsek alatt elterülő városra, nem tudok betelni a látvánnyal. És szerintem így van ezzel minden idelátogató vendég is. Én ebben csak annyiban különbözök, hogy a házigazda szemével tekintek itt mindere.

– Szerelmem ez a szálloda, éjjel-nappal itt vagyok, ha kitekintek az ablakon, lenézek a teraszról a Mecsek alatt elterülő városra, nem tudok betelni a látvánnyal. És szerintem így van ezzel minden idelátogató vendég is. Én ebben csak annyiban különbözök, hogy a házigazda szemével tekintek itt mindere. Az elkövetkező években a vendégforgalom jelentős felfutását eredményezheti a szálloda wellnesz-részlegének színvonalas fejlesztése -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!