Gazdaság

2012.10.22. 11:42

Vágóhíd épülhet – tízmilliárdból

Évi egymillió sertés levágására és feldarabolására képes korszerű vágóhíd építését készíti elő a Csányi Sándor befektető érdekeltségébe tartozó Bonafarm-csoport.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A nagyszabású fejlesztés tervéről már a Bóly Zrt. csípőteleki új tehenészetének néhány hete történt avatóünnepségén is beszélt Csányi Sándor, a Dunántúli Naplónak most újabb részleteket sikerült megtudni a beruházással kapcsolatosan. A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a baranyai megyeszékhely vonzáskörzetében, Pécstől legfeljebb 15–20 kilométeres távolságban épül meg az évi legalább egymillió sertés levágására alkalmas csúcsvágóhíd. Mint megtudtuk, a végleges helyről még nem döntöttek a cég illetékesei, annyi azonban bizonyos, hogy szállítási és logisztikai szempontból a többieknél jobb eséllyel pályáznak az autópálya közelében lévő települések. Nem kizárt, hogy komoly versengés alakul ki a nagyszabású beruházásért. Pécs esélyeit utóbbiban a relatíve magas iparűzésiadó-teher gyengítheti.

A helyszín kiválasztása ugyanakkor várhatóan már idén megtörténik, ugyanis a tervek szerint az új üzem egy–másfél éven belül munkába állhatna. A szükséges engedélyeztetések után az építkezés indulása jövőre várható.

Azt, hogy nem akármilyen léptékű fejlesztésről van szó, jól mutatja: lapunk értesülései szerint a Bonafarm-csoport ágazati szinten is nagyon komoly összeget, mintegy tízmilliárd forintot fordít a vágóhíd beruházására. A tervek szerint az új üzemben az ugyancsak a csoport tagjaként működő bólyi és dalmandi sertéstelepekről kikerülő sertéseket vágják majd le, és darabolják további feldolgozásra.

A Baranya megyébe tervezett új csúcsüzem belépése miatt a későbbiekben várhatóan megszűnik a darabolás a Pick-Délhús pécsi telephelyén, jó hír ugyanakkor, hogy az új ágazatként jelentkező vágás kapcsán a munkahelyek számának növekedésére lehet majd számítani.

Saját takarmány, saját jószág, saját feldolgozás

NEM ÁRT tudni, hogy a Bonafarm-csoportnak nem a baranyai az egyetlen tervezett fejlesztése. Mint Csányi Sándor a csípőteleki telephelyavatáson fogalmazott, a cégcsoport mintegy 50 milliárd forintot fordít ágazati szintű beruházásokra – a baranyai mellett a szegedi gyár modernizációjára is.

A FEJLESZTÉSEK egyértelműen körvonalazható célja az, hogy a saját takarmányon hizlalt, saját nevelésű jószágokból származó tej és hús alapanyag minél magasabb szintű feldolgozását tudják majd megvalósítani.

A MODERNIZÁCIÓ egyben azt is eredményezi, hogy az új üzemek munkaerőigénye folyamatosan a jól képzett szakemberek felé tolódik el minden mezőgazdasági és élelmiszer-ipari profilban – azaz itt is a jól képzett, tanult dolgozóknak nyílik majd esélye.

Megszűnő telephely?

A ZÖLDMEZŐS beruházás és a megyeszékhelytől való távolság azt is jelenti, hogy az új vágóhíd belépésével várhatóan megszűnik a munka a Pick-Délhús pécsi telephelyén. Az üzemben jelenleg a Szegeden levágott sertések darabolását végzik, a hús és a többi alapanyag innen kerül további feldolgozásra vagy üzletbe. Az egykor teljes feldolgozóként dolgozó pécsi üzem profilja fokozatosan szűkült, egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a sorsa az új vágóhíd munkakezdése után. Nem kizárt az élelmiszer-ipari hasznosítás sem, ám sokkal valószínűbb, hogy a Sole-MiZo fúzió mintájára egy újabb pécsi telephelyet zárhatnak be.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!