Gazdaság

2009.05.02. 10:45

Válság: kezd leépíteni a megyében az OTP is

Lapunkhoz eljutott információk szerint csökkenti dolgozóinak számát az OTP Bank. A pénzintézet megkeresésünkre úgy tájékoztatott, hogy a kényszerű elbocsátás nem csak Baranyát, illetve a Dél-Dunántúlt érinti.

Kaszás E.

A jelenlegi gazdasági helyzetben, a mérsékeltebb üzleti aktivitás miatt – a más vonatkozásban felmerülő többletfeladatok mellett is – az ország egész területén elkerülhetetlen a munkavállalói létszám csökkentése – válaszolta érdeklődésünkre a pénzintézet kommunikációs főosztálya.

A bank tájékoztatása szerint a létszámleépítésben érintett munkavállalók száma várhatóan meghaladja a Munka Törvénykönyvében a csoportos létszámcsökkentés szabályainak alkalmazásához meghatározott mértéket, ezért a törvényi előírásnak megfelelően az illetékes Munkaügyi Központok és a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek képviselői a létszámcsökkentési szándékról előzetesen tájékoztatást kaptak. A pénzintézet a térséget érintő pontos létszámról nem adott információt, lapunk értesülései szerint több tíz főről van szó.

Érdeklődésünkre, hogy az érintett munkavállalók közül élveznek-e védettséget a gyesen, gyeden lévők, illetőleg a közvetlenül nyugdíj előtt állók, a bank úgy tájékoztatott, hogy a létszámcsökkentés során a pénzintézet olyan eszközöket alkalmaz – akár kombináltan is – amelyek biztosíthatják a munkavállalói igények és a munkáltatói érdekek rugalmas közelítését. Így egyebek között a munkahelyek megőrzése érdekében a hitelintézet törekszik a már korábban is alkalmazott részmunkaidős foglalkoztatás arányának növelésére.

A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központtól származó információ szerint Baranyában idén 311, tavaly szeptember óta 906 dolgozót küldtek el csoportos létszámleépítés keretében.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!