Gazdaság

2016.10.16. 09:12

Van recept Baranyában is a növekedésre

Kevés település mondhatja el azt Baranyában, hogy évről évre többen élnek náluk. Sőt, manapság már az is eredmény, ha meg tudják tartani lakosságszámukat. Pedig a recept adott.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Akár száz–százötven fővel is nőhet Kozármisleny lakosságszáma hamarosan, ugyanis az elmúlt időszakban elkészült mintegy húsz új ház, és már csak két építési telek eladó a kialakított 39 új közül a Pécs melletti kisvárosban. Az első új beköltözők egy hónapon belül foglalják el új helyüket. Mindezt Bíró Károly polgármester mondta lapunknak. Azt ígérte, hogy a befolyt több mint százötvenmillió forintot arra fordítják, hogy újabb őszközműves telkeket alakítsanak ki, és továbbra is növeljék, fiatalítsák a települést.

Kérdésünkre elmondta, hogy ma már közvetlenül nem lesz több pénze egy településnek, ha ott a lakosságszám növekszik, ugyanakkor hosszabb távon csakis a lakosságszám megőrzése, avagy még inkább a növekedéssel lehet tervezni, biztosítani egy település jövőjét. Ha ugyanis nő a település, akkor a szolgáltatásoknak is megéri megjelenni, berendezkedni hosszabb távra, s intézményeiket is fenn lehet tartani, amelyek vonzhatják az új lakókat.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Ebben az évben már húsz családi ház épült fel Kozármislenyben (Fotó: Laufer László)
[/caption]Csakhogy Kozármisleny a kevés szerencsés baranyai település egyike, gyakorlatilag a bezzegváros a megyében, alig akad rajtuk kívül olyan, amely hosszabb távon tudott nőni, s képes erre ma is. A mostani új lakók egy része városon belül költözik, a másik fele jórészt Pécsről. Vonzó az iskola, az óvoda, a sportlétesítmények, az infrastruktúra, és Pécs közelsége.

Novreczky János, Birján polgármestere szerint náluk is lesz növekedés idén is, jövőre pedig még több új lakóra számítanak. Megírtuk: a csok miatt náluk új lakást vásárló vagy új házat építő beköltözőket külön is segítik. A „titkuk” az is, hogy az Enger és a Novro helyben is mintegy 120-130 főt foglalkoztat.

A visszaköltözés is megfigyelhető már
A jó helyen lévő, Pécshez és/vagy az autópályához közeli települések közül több is tudott növekedni, vagy megőrizte lakosságszámát, ám több polgármester szerint is megfigyelhető a megyeszékhelyre való visszaköltözés. Több olyan ingázó, többgyermekes család is Pécsre költözött, vagy fog, akik a csok miatt, vagy a lakáshitelezés újbóli beindulása miatt döntöttek a visszaköltözés mellett. Egy polgármester azt mondta, náluk lett volna ingyen telek, de a családfő kijelentette, hogy a ház a felépítésének az árát sem fogja érni újkorában sem, ezért Pécsett építkeznek, vagy vesznek új lakást.

Pfeffer József, Bogád polgármestere is tapasztalt ilyet, de ők így is a szerencsésebbek közé tartoznak, vannak munkahelyeik. Náluk az utóbbi hat-hét évben a lakosságszám stagnált, kisebb mértékben csökkent. Kereslet náluk inkább a felújítható házakra van. Új építési telkekkel nem rendelkeznek, nem is tervezik. A csok hatása Bogádon egyelőre nem érzékelhető.

Több bérlakás kellene
Ha van még bezzegtelepülés Baranyában, az Bóly. Hárs József polgármester azt mondta, ha lenne rá módjuk, vagy ilyen célra támogatás, építenének bérlakásokat, vagy alakítanának ki albérleteket. Náluk van helyben munka, többen beköltöznének, de házra, lakásra nincs pénze mindenkinek. Ők is stagnálnak, mert szerencsére vannak beköltözőik, de tőlük is rengetegen mentek külföldre dolgozni. Minden fejlesztésükbe azért is vágtak bele, mert tudták, ezzel tarthatják meg a lakosságot.

Ahol nem akarnak tovább nőni
Mágocs őrzi lakosságszámát. Fejlett infrastruktúrájuk, intézményeik, középiskolájuk is van, önálló bölcsődét is szeretnének. Úgy vélték, fontos, hogy vannak, s voltak is komoly vállalkozások, amelyek adnak munkát helyben. Hosszúhetényben e hét elején döntötték el, hogy nem akarnak sokkal tovább nőni, s városi rangot sem akarnak. Ők tíz százalékot nőttek tíz év alatt, most 3500 lelkesek. A szép környezet, a munkahelyek, az infrastruktúra és Pécs közelsége miatt választják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!