Gazdaság

2008.12.05. 07:03

Vevőt keres a pogányi reptér

Külső tőkét keresne a pécsi önkormányzat a reptér üzemeltetésére, esetleg értékesítésére – a partnerekkel való egyeztetés után.

Nyaka Szabolcs

Várhatóan a jövő heti közgyűlési ülésre még nem készül el a javaslat, de folyamatban van a pécs-pogányi reptér valamilyen formában történő értékesítése. Tóth Bertalan pécsi alpolgármester lapunknak elmondta, a terület esetében a pogányi önkormányzat, a légikikötőt működtető céget tekintve pedig a megyei közgyűlés Pécs partnere, így velük is tárgyalnak még a kérdésről. A szándék azonban már megvan: elsősorban az üzemeltetési jogot, esetleg akár magát a vagyonkezelést is meghirdetné a megyeszékhely, az elképzelések szerint nyílt pályázaton. A megyei önkormányzatban már nyáron felmerült: megválnának a tulajdonrészüktől.

A pécs–pogányi reptér forgalma - 2008. január–november

belföldi induló légijármű 743 jármű

utas 2061 fő

belföldi érkező légijármű 738 jármű

utas 2057 fő

külföldi induló légijármű 207 jármű

utas 1783 fő

külföldi érkező légijármű 206 jármű

utas 1731 fő

(Forrás: Pécs-Pogány Airport)Tóth Bertalan alpolgármester közölte, a cél is egyértelmű: a reptér üzemeltetése mellett a fejlesztést erősítené a város a külső tőke bevonásával. A légikikötő szükséges bővítésére ugyanis, ahogy azt a városvezetés már korábban közölte, a költségvetésben nincs forrás. Pécs ugyanakkor a szükséges hatástanulmányok megrendelésével, hatósági eljárásokkal már tavasszal megkezdte a reptér bővítésének folyamatát. Így nem a nulláról kellene kezdeni a bővítést, ha akad befektető.

Már ha akad. Tóth Bertalan alpolgármester azt közölte, érdeklődő már több is volt a reptér iránt, de konkrét megállapodás nem született.

A 2003-ban ünnepélyesen átadott, de utána is több ütemben bővített pécs-pogányi reptéren a forgalom idén néhány ezresre nőtt, ám a többmilliárdos beruházás nagyon messze áll a nyereségestől. A kifutó megerősítését, bővítését, a szükséges technikai fejlesztést szintén milliárdos tételre taksálják.

Debrecen már túladott a saját repülőterén

A debreceni reptér üzemeltetésének értékesítéséről november elején döntött a Kósa Lajos fideszes polgármester vezette önkormányzat. A reptér területére 75 éves üzemeltetési szerződést kötött egy magánbefektetővel, ám a légikikötő területének tulajdonjogát a város megtartotta. A magáncég a reptér mellett egy 140 hektáros ipari területet is megvett. Az ingatlanért 4,4 milliárd forintot, míg a repteret üzemeltető kft-ért további 700 millió forintot fizet a beruházó a hajdúsági megyeszékhelynek. A vételárat négy ütemben egyenlíti ki a cég, az eladásra szánt területek is csak ilyen ütemben kerülnek a tulajdonába. Ha a vevő szerződést szeg, 455 milliót kell fizetnie Debrecen számlájára. Szocialista és szabad demokrata képviselők egyébként vitatták az eladást, mondván, a vételár kedvezőtlen a városnak.

A hajdúsági reptér a pécs–pogányinál jóval jelentősebb, évente mintegy 45 ezres utasforgalmat és pár száz tonnás teherszállítást is bonyolít.

<!-- Vevőt keres a pogányi reptér A befektetők csak keringtek, de nem szálltak még le Külső tőkét keresne a pécsi önkormányzat a reptér üzemeltetésére, esetleg értékesítésére – a partnerekkel való egyeztetés után. Nyaka Szabolcs Debrecen már túladott a saját repülőterén A debreceni reptér üzemeltetésének értékesítéséről november elején döntött a Kósa Lajos fideszes polgármester vezette önkormányzat. A reptér területére 75 éves üzemeltetési szerződést kötött egy magánbefektetővel, ám a légikikötő területének tulajdonjogát a város megtartotta. A magáncég a reptér mellett egy 140 hektáros ipari területet is megvett. Az ingatlanért 4,4 milliárd forintot, míg a repteret üzemeltető kft-ért további 700 millió forintot fizet a beruházó a hajdúsági megyeszékhelynek. A vételárat négy ütemben egyenlíti ki a cég, az eladásra szánt területek is csak ilyen ütemben kerülnek a tulajdonába. Ha a vevő szerződést szeg, 455 milliót kell fizetnie Debrecen számlájára. Szocialista és szabad demokrata képviselők egyébként vitatták az eladást, mondván, a vételár kedvezőtlen a városnak.

A hajdúsági reptér a pécs–pogányinál jóval jelentősebb, évente mintegy 45 ezres utasforgalmat és pár száz tonnás teherszállítást is bonyolít. A pécs–pogányi reptér forgalma - 2008. január–november belföldi induló légijármű 743 jármű

utas 2061 fő

belföldi érkező légijármű 738 jármű

utas 2057 fő

külföldi induló légijármű 207 jármű

utas 1783 fő

külföldi érkező légijármű 206 jármű

utas 1731 fő

(Forrás: Pécs-Pogány Airport) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!